Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h

>> Inici | Agenda | Notícies abril 2016 | MEDI AMBIENT: Prevenció d'incendis: l'aliança amb el ramat

Data de publicació: 1/04/2016| MEDI AMBIENT

Prevenció d'incendis: l'aliança amb el ramat

La silvopastura i la prevenció d’incendis forestals

La silvopastura, les noves actuacions d’obertura de franges de protecció i la responsabilitat de tothom són peces clau per evitar els incendis forestals en un any en què es preveu un risc elevat.

La prevenció dels incendis forestals és un tema de gran rellevància, i en municipis com el nostre, amb una bona àrea de boscos, i molt perímetre de contacte entre zones habitades i massa forestal, encara més. Cal molta feina de manteniment dels boscos en bones condicions, i insistència en la tasca de generar franges de protecció al voltant de les zones urbanes que estan a tocar del bosc.

Des de fa anys, l’Ajuntament disposa de Plans de Prevenció d’Incendis, Plans de Prevenció de les urbanitzacions i d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM), on es defineixen i programen les actuacions preventives i també es planifica com s’ha d’actuar en cas d’emergència. Afortunadament, en molts anys no s’ha hagut d’activar el PAM per una situació d’emergència rellevant, segurament perquè la prevenció ha estat útil, i també perquè s’ha estat alerta des de l’Ajuntament, l’ADF i la ciutadania, però cal mantenir i reforçar una actuació responsable per part de tothom, quan anem a la muntanya, si vivim a prop del bosc o zones amb vegetació.

Tal com pertoca, a Santa Coloma de Cervelló disposem ja de franges de protecció contra incendis al voltant de Cesalpina, Can Via i part de Sant Roc, amb l’objectiu de millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi forestal. 25 metres de bosc on es manté una baixa combustibilitat amb poca densitat d’arbres i un sotabosc net. També s’han anat fent actuacions importants de neteja de parcel·les interiors no urbanitzades, tant privades com del Consistori i, malgrat que no ho marca la normativa (per no tenir consideració d’urbanització), enguany es preveu obrir la franja de protecció al voltant del barri de la Pineda, així com de part de Sant Roc.

Des de fa tres anys, a aquesta tasca que històricament s’havia fet mecànicament s’hi ha incorporat la silvopastura: cabres i ovelles que pasturen per aquestes zones mantenint el sotabosc net, alhora que recuperem vells oficis, actuem de forma més sostenible i podem netejar amb més freqüència en totes les zones amb un estalvi econòmic. Actualment el projecte de silvopastura que manté les nostres franges perimetrals contra incendis és mancomunat amb l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat, en una experiència de col·laboració entre municipis que s’anirà ampliant.

En el cas de les zones privades properes al bosc i amb vegetació, cada any l’Ajuntament requereix que els propietaris mantinguin les condicions exigides per normativa, i ha arribat a actuar subsidiàriament per aplicar les mesures necessàries per garantir la seguretat. En aquestes parcel·les, però també en general, cal que es tinguin en compte les recomanacions per evitar els incendis forestals que podeu llegir a la pàgina 2 d’aquesta publicació.

Recomanacions per evitar els incendis forestals

  • No fer cremes de vegetació sense l’autorització o comunicació corresponent, que es pot tramitar a l’Ajuntament i permet que els agents rurals tinguin coneixement de la previsió de cremes i puguin actuar en cas que les condicions generin un perill especial. Recordeu que l’Ajuntament disposa d’un servei gratuït de recollida de restes de poda de jardineria que podeu gestionar a la Deixalleria.

  • Mai fer foc a zones forestals, no hi fumeu ni llenceu burilles o llumins, i no hi deixeu deixalles.

  • En cas que utilitzeu barbacoes, especialment a les parcel·les properes a masses forestals, han de ser preferiblement barbacoes d’obra i amb mata guspires.

  • Seguiu les recomanacions durant les revetlles o per utilitzar pirotècnia o altres artefactes que continguin foc (recordeu que estan prohibits a menys de 500?m del bosc).

Santa Coloma de Cervelló forma part de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) Puig Vicenç i compta amb voluntaris i estructura pròpies dins aquesta ADF. Si voleu informar-vos-en i col·laborar-hi, us podeu posar en contacte amb la regidoria de Medi Ambient a l’adreça de correu agustinsm@santacolomadecervello.cat

Al web de l’Ajuntament (www.santacolomadecervello.cat) podeu consultar el Pla d’Actuació Municipal (PAM) de Santa Coloma de Cervelló.

Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h