Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h

>> Inici | Notícies febrer 2016 | MEDI AMBIENT: El riu i les rieres, espais naturals a potenciar al municipi.

Data de publicació: Febrer 2016 | MEDI AMBIENT

El riu i les rieres, espais naturals a potenciar al municipi

Durant alguns anys, en el passat, Santa Coloma ha viscut en certa forma d’esquena a uns rics espais naturals: el riu Llobregat i les rieres. Darrerament s’està treballant per recuperar i posar a l’abast de la ciutadania aquests entorns perquè se’n pugui gaudir.

Temps era temps que al nostre riu s’hi banyava la canalla, encara podem trobar al poble persones que ho expliquen en primera persona. També es poden sentir històries de quan s’anava a berenar, prendre la fresca o passar una bona estona a les fonts o el safareig d’alguns racons de les rieres del poble.

Malauradament, aquells costums han desaparegut durant uns quants anys. L’accés al riu s’ha fet més difícil -les infraestructures ens hi han fet barrera-, algunes fonts s’han perdut o són de difícil accés, i la urbanització i el poc ús han amagat o fet inaccessibles zones fantàstiques de les rieres i corriols. Els darrers anys s’ha anat lluitant per recuperar alguns d’aquests espais per a la ciutadania, treballant des de l’Ajuntament, i també amb la col·laboració de persones i entitats, i cercant la participació i finançament d’altres administracions.

Al riu s’hi han fet algunes millores de recuperació de l’espai fluvial. S’hi ha fet un camí lúdic per la riba, s’han eliminat ocupacions privatives d’espais públics, s’hi han fet replantacions de vegetació autòctona... però encara estem lluny de la recuperació de l’ecosistema fluvial que hi ha en altres trams del riu. Actualment s’està treballant amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè s’elabori un projecte de recuperació de la nostra ribera, afrontant definitivament la necessària connexió entre el nucli urbà i el riu a través del Parc Agrari i adequant els passos sota les vies del TGV, la recuperació d’hàbitats naturals d’interès a nivell faunístic i de vegetació, la millora del camí de ribera, la generació d’espais d’esport i lleure en aquest entorn... en definitiva, l‘actuació que ens apropi i generi continuïtat amb els trams de riu dels pobles veïns i que representi la potenciació i incorporació del nostre riu a la vida i costums de la nostra població.

Quan disposem d’aquest projecte que defineixi l’horitzó desitjat, tindrem el full de ruta per anar desenvolupant les actuacions necessàries i cercant el finançament per a dur-les a terme. Per altra banda, les rieres del nostre paratge, des de muntanya fins a la plana del riu, són espais de gran interès ecològic i bellesa poc coneguda. A algunes de les rieres s’hi han fet activitats de neteja, recuperació i difusió: s’ha netejat la frondosa i sorprenent part alta de la riera de Ca n’Isbert, s’ha recuperat el camí i l’entorn de la Font de l’Artiga (malauradament seca avui en dia...) Aquest mes de febrer es farà una nova actuació en l’àmbit d’una riera, recuperant i potenciant el Parc de la Riera de Can Via, que ja fa anys es va adequar com a parc local a través d’un projecte social amb una Escola Taller.

Com és una constant a Santa Coloma de Cervelló, el nostre patrimoni, històric, agrícola, industrial, natural, i també fluvial i d’ecosistemes humits, és ric i inabastable per la dimensió de l’Ajuntament, però pas a pas, amb la participació, respecte i estima de tots i totes, anirem posant en valor, descobrint i fentnos més nostres les meravelles que tenim a tocar!


Santa Coloma de Cervelló, 1 de febrer de 2016

Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h