Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h

>> Inici | Notícies gener 2016 | PATRIMONI | Molt patrimoni i pocs recursos. Què podem fer?

Data de publicació: 11/01/2016

L’AJUNTAMENT PLANTEJA CINC EIXOS PER TREBALLAR PEL NOSTRE PATRIMONI

Molt patrimoni i pocs recursos. Què podem fer?

Santa Coloma de Cervelló compta amb un ric patrimoni, fet que ens dóna identitat i ofereix al poble enormes oportunitats, però també ens comporta grans reptes per poder-lo mantenir des d’un Ajuntament amb recursos econòmics limitats.

El Patrimoni del nostre poble té gran importància en la nostra vida -i en la seva qualitat-. És un enorme valor afegit, tant tangible com intangible, en el nostre fer i ser, que ens permet dir “aquí és un bon lloc per viure-hi!”.

La regidoria de Patrimoni, que s’ha reforçat amb la incorporació de suport tècnic i nous projectes, ha reactivat la Taula de Patrimoni –un organisme participatiu i consultiu que agrupa entitats, experts, representants polítics i persones coneixedores i interessades en el nostre patrimoni i el seu llegat–, amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa per emprendre accions concretes i potenciar el coneixement, la recuperació i la promoció d’elements d’interès en diversos àmbits:

El Patrimoni natural: el riu, la muntanya, la zona agrícola, però també un munt de parcs, llocs i elements en la trama dels nuclis urbans.

El Patrimoni arquitectònic i històric: la Colònia Güell, amb la Cripta, la Fàbrica, els edificis singulars i el mateix projecte de colònia en el seu conjunt. I les masies, la Torre Salbana, els destacats arxius parroquials, l’església de Santa Coloma i les seves pintures, material gràfic de la vida del municipi, el Castell Nou de Cervelló.

El Patrimoni intangible: el mèrit de la pagesia, al pla o a la vinya, la Cirera, el Modernisme, la memòria i tradicions del poble... i també els espirituals o sociopolítics, com els valors de la convivència, la Pau, la democràcia, la identitat local, comarcal i nacional, i tants més.

Cal tenir presents els grans elements, però també les petites coses, amb el convenciment que tot suma i tot té transcendència i paper en la configuració del poble col·lectiu i individual.

Per cada sector, per cada element, hi ha plans i idees a treballar per posar en valor i al servei de la comunitat tot aquest conjunt del qual, podem sentir-nos orgullosos.

Aquest patrimoni mereix tots els esforços que administració i ciutadania siguem capaços d’esmerçar-hi, però moltes intervencions precisen importants inversions que sobrepassen la capacitat econòmica de l’Ajuntament. Tenim molt patrimoni i pocs recursos per emprendre grans iniciatives, fins i tot per a la conservació mínima que alguns elements arquitectònics precisen.

Al pressupost municipal de 2016, que segueix sent de resistència, la dotació econòmica per Patrimoni és minsa, per la necessitat de prioritzar serveis personals, socials i de funcionament del poble. Malgrat això, l’Ajuntament, amb la voluntat de sumar aliances i de treballar fermament pel nostre Patrimoni, es planteja cinc eixos fonamentals d’actuació:

1. Identificació, ordenació valorada i difusió dels elements del patrimoni. Què tenim? En quines condicions? Què caldria fer-hi? Amb quines prioritats? És aquí on la Taula de Patrimoni ha de ser punt de trobada, debat i consens, generant criteris i idees que juntes, sumin i incideixin en les línies estratègiques de l’actuació municipal.

2. Plantejaments valents, sense complexos i realistes per endegar iniciatives publico-privades, on l’Ajuntament lliuri en concessió l’ús regulat, limitat i ordenat– elements de Patrimoni a capital privat, que els rehabiliti i exploti –garantint algun ús públic de l’equipament– i conclosa la concessió retorni a l’Ajuntament en condicions per ser destinat a un ús públic municipal.

3. Treballar intensament per aconseguir suport econòmic d’administracions supramunicipals per emprendre accions de recuperació, millora i promoció del patrimoni local.

4. Cercar i impulsar la complicitat i la participació activa de la ciutadania que vulgui convertir-se en agent actiu del treball pel Patrimoni. Un treball de voluntariat, de gent compromesa, disposada a arremangar-se per aportar el seu gra de sorra.

5. Treballar amb constància i perseverança amb les administracions i propietats que regenten elements del Patrimoni local, amb la voluntat de què, davant els tempus o les inaccions circumstancials, deixin de ser contemplatius, mentre el patrimoni s’enfonsa.


Santa Coloma de Cervelló, divendres 11 de gener de 2016

Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dj de 8h30 a 18h i Dv de 8h30 a 15h