Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dv de 8h30 a 15h

>> Inici | Notícies març 2017 | URBANISME: El Ministeri de Foment es compromet a reprendre a l’abril les obres de la variant de la C-245

Data de publicació: Març 2017 | URBANISME

El Ministeri de Foment es compromet a reprendre a l’abril les obres de la variant de la C-245

El director general de Carreteres del Ministerio de Fomento ha mantingut, el divendres 24 de febrer, una reunió amb les alcaldesses i l’alcalde dels municipis afectats, –Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat– i representants de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Sant Boi ha acollit avui una reunió clau per desencallar les obres de la variant de la C-245 i reduir les afectacions que ocasionaran en la mobilitat de la zona. El director general de Carreteres del Ministeri, Sr. Jorge Urrecho, s’ha compromès a reprendre, el pròxim mes d’abril, les obres de connexió de l'autopista C-32 amb el cinturó del Litoral (variant de la C-245), paralitzades des de fa un any i mig. La intenció del Ministeri és, segons les seves paraules, que l’obra avanci el més ràpidament possible, sense més paralitzacions. i amb les mínimes afectacions possibles en la mobilitat dels municipis afectats.

El representant del Ministeri de Foment ha adoptat aquests compromisos durant la reunió celebrada aquest divendres, dia 24 de febrer, amb les alcaldesses de Sant Boi, Lluïsa Moret; Santa Coloma de Cervelló, Anna Martínez, i Sant Vicenç dels Horts, Mayte Aymerich, i l'alcalde de Torrelles, Ferran Puig. També hi han assistit el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ricard Font, i el gerent de Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Sr. Vicenç Izquierdo, entre altres responsables de les institucions esmentades.

La represa de les obres serà finalment possible un cop aprovada la modificació necessària del projecte original i la disponibilitat pressupostària per executar-lo. Aquesta modificació del projecte suposarà un increment de 7 milions d’euros sobre el pressupost inicial, que passarà de 50 a 57 milions d’euros.

Totes les parts han valorat com a molt positiva i necessària la col·laboració dels darrers mesos i han mostrat la voluntat que es continuï treballant de manera coordinada.

En la reunió d’avui s’han abordat, entre altres compromisos, un calendari d’execució, mecanismes per reduir la important afectació que les obres han de tenir en la mobilitat i la creació d’una comissió de seguiment i coordinació interinstitucional.

Calendari d’obres i talls de circulació:

El director de Carreteres del Ministerio ha informat a la reunió del calendari previst d’obres i talls de trànsit:

- Fase 1: abril-juny 2017: reinici de les obres i finalització de la fase 1 (actualment interrompuda).

- Fase 2: juliol-desembre 2017: reobertura de l’accés a Sant Boi des de la carretera C-245 (direcció Cornellà). Tancament a la circulació de vehicles que s’incorporen a la C-245 des de la BV-2002 a l’alçada de Sant Boi (direcció Viladecans). Obertura al trànsit de la part executada de la nova variant.

- Fase 3: gener-octubre 2018: fase decisiva de les obres, amb el tall de la circulació a la carretera BV-2002 a l’alçada de Sant Boi
D’acord amb aquest calendari, els treballs de construcció de la variant haurien de quedar enllestits abans de finalitzar l’any 2018.

Mesures alternatives:

Durant la reunió, s’ha reiterat per part de les alcaldesses i l’alcalde dels municipis afectats, la necessitat d’oferir alternatives viables per a la mobilitat de la zona, vista la important afectació que el tall de la BV-2002 comportarà quan es produeixi.

En resposta a aquesta preocupació, els responsables de l’obra han presentat les mesures alternatives previstes per alleugerir el gran impacte sobre la mobilitat, especialment a principis de 2018, quan es talli la carretera BV-2002.

Aquesta via interurbana suporta actualment un trànsit diari de 27.000 vehicles, que hauran de reubicar-se en itineraris alternatius. Per aquest motiu, és important la definició de mesures que minimitzin l’afectació.

Les principals mesures previstes pel Ministeri, que s’aniran preparant i executant durant l’any 2017, són:

-Adequar vies i facilitar mesures alternatives per agilitar les sortides de la ciutat de Sant Boi en direcció cap a Viladecans.

-Semaforitzar provisionalment, mentre durin les obres, la ‘rotonda de les Ovelles’ de Sant Vicenç dels Horts (BV-2002 / BV-2005) per, segons els models estudiats, afavorir un repartiment equilibrat i una major fluïdesa en aquesta rotonda, i per reduïr l’afectació de la major càrrega de vehicles que haurà d’absorvir.

- Paral·lelament, es preveu ampliar provisionalment amb un carril addicional de circulació el vial situat entre aquesta rotonda i l’autovia A2 a l’alçada de Sant Vicenç dels Horts (passant de 1+1 a 2+1 carrils). Aquest itinerari es planteja com la principal via alternativa mentre durin les obres per als vehicles que circulen habitualment per la BV-2002 des de Santa Coloma de Cervelló, Torrelles i Sant Vicenç dels Horts dirigint-se cap a l’autovia A-2, la B-23 i, durant el tall, la C-32 i la C-31.

Comissió de seguiment

El Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i els quatre municipis afectats per les obres han acordat la creació d’una comissió de seguiment interinstitucional per coordinar l’execució de les obres i els plans de mesures alternatives de mobilitat i transport públic per als mesos en què es duguin a terme. La comissió celebrarà una primera trobada durant la segona quinzena de març.

Compromisos de futur:

Durant la reunió d’avui, la Diputació de Barcelona ha confirmat el seu compromís de millora de la rotonda de les ovelles de Sant Vicenç dels Horts, punt crític en la mobilitat de la BV-2002. En aquest sentit, està treballant en el projecte de modificació d’aquesta rotonda per millorar-ne la capacitat i preveu que aquesta actuació es pugui executar immediatament després de la finalització de les obres que fa el Ministeri (finals de 2018), fet que millorarà de forma important la situació actual en aquest punt.

Per altra banda, el Ministeri de Foment i la Diputació de Barcelona han mostrat disposició de col·laborar per treballar un projecte per desdoblar el ramal de connexió entre la BV-2002 i l’autovia A2 (passant de 1+1 a 2+2 carrils de circulació), solució definitiva per als embussos que pateix aquest punt habitualment, i en condicions normals.

Santa Coloma de Cervelló,1 de març de 2017

Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | 08690 | Pau Casals, 26-34 | Tel.: 93 645 07 00 | Fax: 93 634 01 95 | Horari: Dll a Dv de 8h30 a 15h