Com fem el control de plagues al nostre municipi?

Dilluns, 30 d'abril de 2018 a les 00:00

El bon temps afavoreix que una sèrie d’insectes i rosegadors es multipliquin i apareguin per carrers i altres espais. Alguns d’aquests  insectes poden provocar danys a la salut de les persones i animals, o danys al seu entorn. És el que coneixem com a plagues. Des de l’Ajuntament controlem els riscos per a la salut derivats de les plagues. Això implica dur a terme el control de plagues en carrers i espais públics i vetllar perquè els particulars facin el mateix als espais privats.

L’Ajuntament té un conveni amb el Consell Comarcal perquè el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat realitzi els tractaments necessaris. Aquests tractaments, que s’iniciaran aquest mes de maig, consisteixen en l’eliminació de les larves mitjançant tractaments amb productes biològics específics als espais públics on s’acumula aigua (2 o 3 tractaments per temporada segons la incidència detectada). També, si se sol·licita, s’encarreguen d’identificar possibles focus de cria en els espais privats i orienten els propietaris sobre les mesures a emprendre. En casos de força major, com el risc de propagació de malalties víriques, es podrien aplicar tractaments químics en llocs molt concrets.

Per dur a terme el control de la resta de plagues la regidoria de Salut contracta els serveis d’una empresa especialitzada. Aquest any és previst fer divuit tractaments anuals al clavegueram, així com tractament de setanta-cinc boques de clavegueram amb una pintura biocida que impedeix que les paneroles surtin a l’exterior. Aquest tractament té una durada estimada de tres mesos i està previst fer-ne dues aplicacions anuals.

L’objectiu del control de plagues no és erradicar-les, tasca impossible, sinó evitar que el seu nombre representi un risc per a la salut de les persones. La millor eina per controlar les plagues és evitar les condicions perquè es multipliquin, com l’acumulació de brutícia, de restes de menjar i l’aigua estancada. També és necessari col·locar barreres com mosquiteres, i sifons a les canonades perquè les plagues no puguin accedir als aliments, les persones i, en general, als espais habitats. 

Finalment, no podem oblidar que la proliferació de plagues depèn de les condicions meteorològiques, com la pluja i les temperatures. A causa del canvi climàtic la temporada alta de plagues és cada vegada més llarga i aquestes més abundants. I amb la globalització apareixen noves espècies de plagues, com ha passat amb la panerola americana, voladora i molt més gran. 

És important que tots i totes ens involucrem en el combat contra les plagues i les seves conseqüències, adoptant les mesures necessàries

  • A casa nostra hem d’evitar punts d’acumulació d’aigua estancada, males herbes, brutícia o restes de menjar que pugui servir d’aliment a les plagues.
  • En espais públics, hem d’evitar llençar aliments o restes de menjar a terra i deixar les escombraries dintre els contenidors i aquests correctament tancats.
  • També hem d’evitar manipular productes per al control de plagues en clavegueram o altres espais. La seva manipulació podria comportar algun risc associat, a banda d’impedir que faci el seu efecte.
Darrera actualització: 02.05.2018 | 09:40