L’aposta per gestionar el ric Patrimoni local

Dimecres, 28 de febrer de 2018 a les 00:00

Des de la Regidoria de Patrimoni, i en estreta col·laboració amb la Taula de Patrimoni i la ciutadania en general, es treballa per donar continuïtat a una sèrie de projectes i actuacions de gestió del nostre ric llegat cultural i natural.

En els darrers mesos s’han endegat noves iniciatives, algunes de més senzilles i concretes i d’altres de mitjà i llarg recorregut amb una visió i ambició de major abast. Tot plegat és resultat del desenvolupament del programa de gestió del Patrimoni cultural i natural que es duu a terme en l’actual legislatura.

Cal donar compte d’aquestes actuacions i projectes, sense perdre de vista les restriccions econòmiques a les quals un ajuntament com el nostre està sotmès en la conjuntura actual i, per tant, desenvolupant eines de gestió amb més imaginació que recursos. Nogensmenys, el suport de les administracions supramunicipals és, ara per ara, imprescindible i també cal reiterar i agrair el suport entusiasta dels participants de les diverses comissions de treball de la Taula de Patrimoni, un espai de reflexió, debat i proposta d’iniciatives amb la finalitat de millorar la gestió del patrimoni cultural i natural.

La nostra riquesa patrimonial, sigui aquesta material o immaterial, és un preuat regal que cal conèixer, conservar i, finalment, posar a disposició de la ciutadania perquè tots plegats en puguem gaudir i sentir-nos-hi identificats. Administracions, entitats i ciutadania estem cridats a aquesta tasca de gestió del patrimoni cultural i natural. Feu-lo vostre!

Fent una breu descripció de les actuacions d’aquests darrers mesos, destaquem les següents:

Patrimoni arquitectònic, arqueològic i paisatge urbà

Obres de millora de la coberta i façanes de les escoles modernistes de la Colònia Güell. Inici de l’estudi d’usos i necessitats de les escoles i la casa del mestre.
Restauració parcial del monument a Eusebi Güell.
Exposició de les restes de terrissa ibèrica i inici del procés de registre i catalogació.
Sol·licitud de suport per a l’estudi històric del castell nou del Montpedrós.
Sol·licitud de suport per a l’estudi d’usos i necessitats de la masia de Can Roc. Inventari del mobiliari i altres béns de la masia.

Patrimoni natural

Projecte per inventariar i oficialitzar la toponímia dels elements hídrics: rieres, fonts, pous, mines, etc.
Projecte per inventariar els arbres singulars del municipi.

Patrimoni i Turisme

Inici de l’elaboració del Pla Estratègic de Turisme de Santa Coloma de Cervelló, gestionat des de la Regidoria de Turisme.
Inici de la programació per a la senyalització integrada de senders en el marc del Pla de senders turístics del Baix Llobregat.

Patrimoni documental

Recuperació i digitalització de filmacions històriques del municipi.
Inici de les tasques per a l’organització i gestió d’un arxiu d’imatges locals.
Projecte de recuperació de la memòria oral. Durant el mes de desembre s’han enregistrat en vídeo trenta entrevistes a gent gran del municipi que permetran enriquir de manera documentada la memòria històrica del poble. Aprofitem per agrair la col·laboració de les persones que han participat.
Acreixement de l’Arxiu municipal i del Comarcal del Baix Llobregat amb aportacions de documentació de diferents entitats del poble.
Exposició “Mira quin patrimoni!”, que podeu veure i descarregar al web de l’Ajuntament.


Exposició “Catalunya bombardejada”. 
Aviat disposarem d’un espai d’emmagatzematge per a la conservació de béns mobles que permetrà oferir a la ciutadania la possibilitat de realitzar donacions o cessions d’objectes d’interès històric i artístic per a usos culturals i educatius. n

Darrera actualització: 28.02.2018 | 13:01