Ruta 1. Sender del Parc dels Cirerers - Can Salgado

Llargada: 5 Km.
Desnivell: 125 m.
Dificultat: Baixa. Apte per a tots els públics.
Apte: per fer a peu o en BTT.
Llocs d'interès: Masies, nucli antic, Colònia Güell.

Aquest itinerari portarà a recórrer una part del terme municipal a Santa Coloma de Cervelló. Durant el primer tram, abans de sortir del centre urbà, s'ha de seguir la senyalització horitzontal blanca i verda pròpia dels senders locals. Més endavant, aquesta senyalització està reforçada amb la vertical, amb topònims i distàncies. Aquest és un itinerari apte per fer a peu o en BTT; fàcil i sense grans desnivells, que transcorre pel medi urbà, però també pel bosc i entre camps de conreu. L'itinerari té dues variants, una per allargar una mica el recorregut (sota cal Formigueraire) i l'altre, si no es vol passar per les cases de can Ros a l'alçada del paratge de can Codina, es pot anar directament a Can Julià.

Llocs d'interès

Cal remarcar com a punts d'interès el nucli antic de Santa Coloma i la Colònia Güell (que, pel seu valor arquitectònic, té una ruta pròpia), els parcs de la Font del Murri i dels Cirerers i les masies que es poden veure durant el recorregut: can Roc, can Via, can Salgado, can Julià de la Muntanya i can Isbert. Algunes d'aquestes masies procedeixen d'èpoques anteriors, com la Torre Salvana. D'altres, com can Soler de la Torre (1622), van construir-se més modernament, si fem cas a les dates esculpides a les façanes. Can Isbert, can Julià, la Torre Forés (can Salgado), can Ribot, can Roc, can Via, can Colomer, can Mayol, can Monner i can Comas són algunes de les masies que testimonien un passat esplendorós.

Flora

Les espècies vegetals més característiques d'aquests paratges són el pi blanc, l'alzina i el roure. Sota aquests arbres creixen el marfull, l'aladerm, l'aladerm fals, el llentiscle, l'arboç, el galzeran, el bruc, l'esparreguera, etc. A més, també hi trobarem cirerers, garrofers i oliveres, entre d'altres.

Fauna 

Pel que fa a la fauna, si hi ha temps i paciència, s'hi pot veure l'esquirol comú, el teixò, la guineu, la geneta, el conill, el porc senglar i l'eriçó; diverses aus, com la mallerenga cuallarga, el mussol comú, el tudó, la tórtora, el gaig comú, la merla, el pit-roig, el xoriguer, el gamarús i l'òliba, així com alguns rèptils com la sargantana, el llangardaix i algunes serps, a més de diverses espècies de papallones (lepidòpters).

Recomanacions

Per poder gaudir d'aquest passeig i evitar malmetre l'espai natural, cal respectar les indicacions següents:

  • Circular pels camins indicats.
  • Llençar la brossa a les papereres.
  • Evitar que les gossos generin molèsties.
  • Evitar fer soroll excessiu, per poder gaudir dels sons de la natura.
  • Prendre les mesures necessàries per evitar incendis.
  • No malmetre la vegetació ni molestar la fauna.
Darrera actualització: 07.02.2018 | 14:25