Nou Servei Especialitzat d’Atenció a les Persones (SEAP)

Dissabte, 1 de setembre de 2018 a les 00:00

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, des de la regidoria de Serveis Socials, formalitzarà aquest mes de setembre un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per al període 2018 i 2019 amb l’objectiu de posar en marxa el Servei Especialitzat d’Atenció a les persones Grans i Persones en situació de fragilitat (SEAP).

Durant l’any 2017, el Consell Comarcal del Baix Llobregat va realitzar un estudi sobre el bon tracte a les persones grans i persones en situació de fragilitat amb patiment emocional. En aquest estudi van participar setanta persones entre professionals, persones grans i persones amb discapacitat, i cinquanta-un serveis de la comarca. Aquest estudi tenia com a finalitat definir el concepte de bon tracte a la gent gran i a les persones en situació de fragilitat, definir i analitzar el paper que té cadascú i cada servei amb aquest col·lectiu de persones, i definir els punts de millora en relació al bon tracte i els recursos necessaris davant el maltractament. 

El maltractament a les persones grans és un problema social greu, universal i complex, que afecta a totes les classes socials, a tots els nivells culturals, a dones i a homes, i que en la majoria de casos es produeix en l’espai íntim i personal. Per això cal estimular i promoure el bon tracte a les persones grans i persones en situació de fragilitat, prevenir situacions de maltractament, i sensibilitzar la societat entenen el bon tracte tenint en compte la dignitat de les persones.

Dels resultats d’aquest estudi s’ha fet palès com a punt més assenyalat la necessitat de crear un Servei Especialitzat d’Atenció a les persones Grans i Persones en situació de fragilitat (SEAP) per contribuir a la millora de la seva qualitat de vida, millorar la prevenció, detecció i atenció del maltractament, garantir el treball interdisciplinari i en xarxa, adequar la transmissió d’informació social, jurídica i mèdica, donar resposta a les situacions de no bon tracte i/o maltractament, així com, orientar i assessorar els professionals dels Serveis Socials, de salut, serveis d’atenció a la dona i cossos de seguretat per establir el tipus d’atenció necessària i adient a cada situació. L’equip del SEAP està format per un metge psiquiatre i geriatra, dos juristes i una treballadora social. Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament, un cop detectada la situació de vulnerabilitat, seran els responsables de contactar i derivar el cas al SEAP. 

Darrera actualització: 02.08.2018 | 12:40