Zona de baixes emissions a les rondes de Barcelona a partir de l’1 de gener

Dilluns, 16 de desembre de 2019 a les 09:00

A partir de l’1 de gener de 2020 els vehicles als quals no correspon el distintiu ambiental de la DGT no podran circular per les zones amb restriccions.

Aquesta mesura es posa en marxa per la salut de tothom, i sobre tot, dels col·lectius més vulnerables: les persones grans, els infants, les dones embarassades i els adults amb malalties cròniques. Es calcula que un terç dels nous casos d’asma infantil, un 10% dels càncers de pulmó, 3 de cada 10 ictus i centenars de morts prematures tenen causes atribuïdes a la contaminació de l’aire. L’objectiu és reduir un 15% el diòxid de nitrogen(NO2)  i un 6% les emissions de CO2.

Què és la ZBE Rondes Barcelona?

La zona de baixes emissions de les rondes de Barcelona (ZBE Rondes Barcelona) és una mesura per lluitar contra la contaminació de l’aire i per protegir la salut de les persones. És una àrea protegida, i a partir de l’1 de gener de 2020 no podran circular-hi els vehicles més contaminants, aquells als qual no correspon el distintiu ambiental de la DGT.

La ZBE Rondes BCN inclou Barcelona (excepte la zona Franca Industrial i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià del Besòs i l’Hospitalet de Llobregat, i part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Quan entrarà en vigor?

La norma entrarà en vigor l’1 de gener de 2020, tots els dies laborables, de dilluns a divendres de 7.00 a 20.00 hores. Les sancions s’aplicaran a partir de l’1 d’abril de 2020.

Quins vehicles s’han de registrar i demanar una autorització especial per circular-hi? Com es pot sol·licitar?

Si tens previst visitar Barcelona i l’àrea metropolitana amb un vehicle sense distintiu, pots demanar una autorització especial.

  • Els turismes, les motos i els ciclomotors de Catalunya i la resta de l’Estat als qual no correspongui el distintiu ambiental de la DGT. Les autoritzacions són diàries i estan limitades a deu dies l’any.
    (Més informació)
  • Els vehicles que presten serveis singulars poden gaudir d’una autorització per activitat temporal.
    (Més informació)
  • Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda.
    (Més informació)
  • Els serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) i els de serveis essencials (mèdic, funerari) sense distintiu ambiental de la DGT poden circular-hi de manera permanent, fins a la renovació del vehicle, sempre que es registrin prèviament.
    (Més informació)

Si has de registrar el teu vehicle i sol·licitar una autorització que et permeti circular per la zona de baixes emissions, entra a zbe.barcelona, registrat-t’hi i demana l’autorització.

Quins vehicles tenen una moratòria d’un any sense restriccions?

Hi ha una moratòria d’1 any (fins a l’1 de gener de 2021) per a les furgonetes, els camions, els autocars i els autobusos sense distintiu ambiental de la DGT. D’aquesta manera es facilita al sector del transport l’adaptació a energies més netes.

Què passa amb els vehicles de matrícula estrangera?

Els vehicles de matrícula estrangera s’han de registrar obligatòriament i comprovar si compleixen els requisits equivalents als distintius de la DGT. Si els compleixen, poden circular lliurement. Si no, han de demanar les autoritzacions diàries amb un màxim de deu dies laborables l’any. (Més informació)

INFORMA-T'EN

zbe.barcelona
Telèfon: 930 333 555
Telèfon informació Barcleona: 010 (trucada gratuïta)

Darrera actualització: 16.12.2019 | 16:10