La gestió dels residus, primer eix de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica

Dimarts, 30 de juny de 2020 a les 16:00

Per assolir els objectius de la Unió Europea pel que fa a la recollida selectiva, i a més, si volem reduir la generació de residus, que segueix augmentant al nostre municipi, cal prendre una decisió i apostar per nous models de gestió. Així ho va explicar la regidora de Medi Ambient, Susana Gaitán, a la Taula de seguiment de l’emergència climàtica que es va celebrar de forma telemàtica el passat 16 de juny, i que va comptar amb la participació de Víctor Mitjans, cap del servei de programes i estudis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El 2019 a Santa Coloma de Cervelló vam augmentar un 20% la recollida de vidre, un 11% la recollida d’envasos lleugers i un 23% la recollida de la fracció vegetal. Tot i així, el percentatge de recollida de selectiva continua essent baix al nostre municipi (39,21%) si tenim en compte que la Unió Europea ha posat com a objectiu per a l’any 2020 reciclar el 50% del que produïm, arribant al 55% l’any 2025 i al 65% l’any 2035.

Tal com es va explicar a la taula de seguiment, un estudi realitzat amb el finançament de l’AMB conclou que el millor sistema de recollida de residus al nostre municipi seria la recollida porta a porta, que ja s’està realitzant altres poblacions. Actualment la regidoria de Medi Ambient està treballant sobre aquesta opció, valorant la seva viabilitat i estudiant de quina manera es podria organitzar aquest sistema de recollida al nostre municipi. També es va recollir la necessitat de seguir insistint en la prevenció de la generació de residus, ja que tot i fer moltes campanyes (autocompostatge, reducció plàstics, malbaratament alimentari...) queda molta feina per fer.

La taula de seguiment va comptar amb la participació de Víctor Mitjans, cap del servei de programes i estudis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que ens va fer una introducció sobre la importància de la gestió de residus per tal de reduir l’impacte ambiental. Sempre amb aquest objectiu, va anar desgranant conceptes com el d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, motxilla ecològica, economia del donut, per acabar donant dades concretes sobre els residus a l’AMB.  I és que des de fa 10 anys estem estancats en el percentatge de recollida selectiva i és molt necessària la separació per tal de recollir materials de qualitat que siguin més fàcilment reciclables.

El Víctor ens va parlar del programa Premet25 (www.premet25.cat), on es determina que per augmentar el percentatge de recollida selectiva i arribar als objectius marcats per la UE, especialment pel que fa a la fracció orgànica, és totalment necessari individualitzar la recollida i que aquesta deixi de ser anònima, a través de contenidors intel·ligents o a través de sistemes de recollida porta a porta com el que estem treballant, per acabar en uns anys disposant d’una taxa justa que es moduli en funció del comportament de cada habitatge.

La reunió es va poder seguir en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament i es van anar responent les preguntes dels integrants de la taula, així com de la ciutadania.

Podeu tornar a veure la taula de seguiment en aquest enllaç.

Darrera actualització: 30.06.2020 | 08:18