Les persones desaparegudes i els seus familiars necessiten el nostre suport

Dilluns, 3 de juny de 2019 a les 09:50

A Catalunya es denuncien cada any més de 3.000 desaparicions, i actualment hi ha 533 persones desaparegudes sense causa aparent que encara no han estat trobades. Aquesta esgarrifosa xifra puja a 12.330 persones a tot el territori de l’Estat Espanyol. 

La desaparició del nostre veí i amic Martos Borrayo el 2017, va enfrontar els seus familiars amb una realitat vital que els va sobrepassar emocionalment i, lamentablement, també jurídicament. 

Conscients de la problemàtica personal, familiar, social i jurídica que representa la desaparició d’una persona, i fermament convençuts que cal donar a conèixer la realitat de les desaparicions i defensar els drets dels pares, mares, fills, filles, germans i germanes desapareguts, i de les seves famílies, els familiars del Martos Borrayo i altres familiars de persones desaparegudes d’arreu de Catalunya, han fundat l’Associació AFADES (Associació de Familiars de Desapareguts i Desaparegudes), amb seu al nostre municipi.

Les famílies que integren AFADES han après en aquest temps que les persones voluntàries que els acompanyen són un suport clau i vital per als familiars de persones desaparegudes. Aporten la força necessària per continuar amb les dures jornades de recerca sobre el terreny, per fer les difusions d’alertes en les xarxes socials, per penjar cartells al carrer, i principalment, són el suport emocional que permet als familiars mantenir-se forts i no sentir-se sols. Amb el seu esforç físic, la seva empatia i la seva voluntat, les persones voluntàries són, en paraules d’AFADES, l’essència de la solidaritat que caracteritza la nostra cultura.
Quan desapareix una persona cal celeritat en les accions, intercanvi àgil d’informació i una actuació coordinada dels  cossos policials i les institucions per tal d’avançar en la investigació i trobar la persona desapareguda. Són també fonamentals la cooperació i coordinació de les persones voluntàries per afavorir una recerca el més eficient possible i garantir una atenció adient als familiars dels desapareguts. 

Les famílies d’AFADES coneixen molt bé aquesta realitat, i per això estan treballant amb l’Ajuntament per crear una Associació de Voluntaris de Protecció Civil al municipi. Ja s’han mantingut diverses reunions de treball amb la Policia Local i el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, i es compta amb l’assessorament de tècnics i voluntaris dels Ajuntaments de Sant Vicenç dels Horts i Sant Boi. L’objectiu és crear un grup de voluntaris, degudament formats, que treballaran sota la coordinació dels cossos de protecció civil, per tal d’actuar com a suport en les tasques de recerca i atenció a les famílies en casos de desaparicions i en altres situacions d’emergència. 

Tothom que hi estigui interessat a formar part d’aquest grup de protecció civil, pot posar-se en contacte amb AFADES Barcelona.

  • facebook.com/afades.barcelona
  • @AfadesB
  • afadesbarcelona@gmail.com
  • Telèfon: 671 369 734
Darrera actualització: 03.06.2019 | 13:13