Litio, el linx ibèric trobat a Santa Coloma, ja és a casa

Divendres, 29 de juny de 2018 a les 10:40

Litio, el linx ibèric que el passat 6 de juny va ser capturat a Santa Coloma de Cervelló, ja ha tornat a Vale do Guadiana, al sud de Portugal, on va ser alliberat per primera vegada el 2015 per Iberlince, el centre de cria en captivitat del Acebuche, a Huelva, que el va veure néixer el 5 d’abril de 2014.

La història del Litio és l’aventura extraordinària d’un felí viatger, que va recórrer més de 1.000 kilòmetres fins arribar al nostre municipi. Va travessar rius cabalosos, vies fèrries, muntanyes i autopistes en un periple que el va portar des de Portugal fins al nostre poble. Diuen que en Litio es va adaptar bé als camps de cirerers de Santa Coloma de Cervelló, on vivia relaxat i en bones condicions de salut, segons les proves que li han practicat els veterinaris. Ara, després d’un període de quarantena al centre de recuperació d’espècies amenaçades de Granada per comprovar el seu estat de salut, en Litio per fi torna a estar a casa, en un indret més adequat per al seu desenvolupament en llibertat.

Malauradament, el dispositiu GPS que portava l’animal va deixar de funcionar a la tardor del 2016, i contradient les esperances dels tècnics, no ha registrat cap dada que permeti conèixer quina ha estat la ruta que ha fet durant aquest temps, una informació que hagués estat de gran utilitat per determinar zones de connexió i de possible reintroducció del linx.
 
El primer avís d’avistament d’un linx ibèric per part de veïns de Santa Coloma de Cervelló va arribar als tècnics municipals i als Agents Rurals el 27 de maig. El que a primera vista semblava del tot impossible, s’acabaria confirmant poc després amb nous avistaments. L’animal es movia per una zona agrícola propera al nucli urbà de la Colònia Güell. Ràpidament es va avisar als Agents Rurals, al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, i es va iniciar un operatiu de seguiment a l’espera que arribessin els tècnics d’Iberlince per a la seva captura, que finalment es va produir el 6 de juny. La coordinació entre els equips i la col·laboració de Miquel Quilabert, pagès propietari de la finca, va ser clau per a la captura de l’animal. 

No és la primera vegada que Litio decideix emprendre una aventura d’ençà que va ser alliberat per primera vegada a Portugal el 2015. Ja el 2016, després d’un any caminant, va ser capturat a Huelva. Poc després es tornaria a perdre la seva pista, fins a localitzar-lo novament a Santa Coloma. 

És la primera vegada des de fa un segle que es detecta la presència d’un linx ibèric a Catalunya, una espècie protegida per ser el felí més amenaçat del planeta. Gràcies als treballs de conservació desenvolupats pel projecte Iberlince s’ha aconseguit passar de 94 exemplars el 2002 a 589 en el darrer cens de 2017.

Darrera actualització: 29.06.2018 | 13:06