Bona acollida a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni
El nostre municipi programava una xerrada sobre les llegendes al voltant de la nostra població i una visita guiada a la Cripta de la Colònia Güell
El 13, 14 i 15 d’octubre se celebraven les Jornades Europees del Patrimoni impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i a les que s’afegia l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló amb dues activitats programades que atreien una setantena de persones.
La primera d’elles tenia lloc el divendres 13 a la Sala d’Actes de Can Baruta, amb la xerrada a càrrec de l’experta en història local, Gemma Martí que sota el títol ‘Llegendes de Santa Coloma de Cervelló: entre mites i misteris’ apropava a les persones assistents a la llegenda del “Pla de les Bruixes”; a la de la Torre Salvana o “Torre de l’infern”; a la llegenda de l’Himne dels Segadors a la Torre Foré; a la del banquet a l’Església de la Colònia Güell o a l’enigma de l’assassinat de la Salvadora de la Colònia Güell i del gat de la Cripta.
L’endemà, El dissabte 14, es programava a la Cripta de la Colònia Güell la visita guiada ‘El trencadís de Gaudí a la Cripta de la Colònia Güell: conservació - restauració i simbologia’ amb la participació de Rudi Ranesi, conservador-restaurador i actualment titular de l'empresa de restauració Arcovaleno Restauro, S.L. que s'ocupa de restauració de patrimoni cultural vinculat amb l'arquitectura i l'arqueologia; de Marta Galobardes Subirana, conservadora-restauradora d'obres d'art i béns culturals, especialitzada en arts del foc com el vidre i la ceràmica, i de Miquel Domènech Roig, responsable tècnic del Consorci de la Colònia Güell 1992-2018 i estudiós de la simbologia de la Cripta. Ranesi i Galobardes van ser els responsables de la darrera restauració del trencadís de la Cripta, duta a terme durant el 2022, una qüestió que va ser tractada durant la visita, mentre que Domènech se centrava en els aspectes relacionats amb la simbologia.
Les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren a Catalunya des del 1991, són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. El lema d’enguany, proposat pel Consell d’Europa, ha estat “Patrimoni viu” fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.