Donem el tret de sortida a la participació ciutadana i a la diagnosi territorial de l’entorn de la Colònia Güell

Dimecres, 31 de març de 2021 a les 09:00

El Consorci Urbanístic de la Colònia Güell, constituït pels ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi i l’INCASOL, impulsa un procés de participació que té com a objectiu elaborar una diagnosi ciutadana i dels agents del territori de l’entorn de la Colònia Güell per a repensar conjuntament l’espai i obtenir informació fonamental com a punt de partida en la formulació d’una futura estratègia d’ordenació supramunicipal.

Per què cal un nou planejament?

Necessitem posar al dia i repensar el planejament d’aquest entorn únic perquè els quatre plans aprovats en el passat i que són executius no són coherents, no satisfan cap agent social ni institucional i, sobretot, no garanteixen resoldre les mancances actuals. La complexitat de l’entorn requereix incorporar la mirada de diferents actors, entre ells el teixit associatiu i la ciutadania del territori.
Més informació en aquest enllaç

Per què és important participar?

Participar en el procés dóna a la ciutadania l’oportunitat d’expressar els seus neguits i les seves aspiracions prèviament a la redacció del document de planejament urbanístic. L’urbanisme no és només cosa d’experts: tothom pot pensar solucions per a les necessitats d’avui i de demà. Parlar d’urbanisme no és parlar d’especulació, és planificar el futur. Les maneres i criteris de planificar l’urbanisme han canviat d’acord amb un món que també ho fa. Abans d’emprendre qualsevol actuació urbanística, cal conèixer el territori i impregnar-se de la vivència de les persones que l’habiten i el transiten; cal conèixer les fortaleses i oportunitats del territori, però també les seves debilitats i amenaces. En definitiva, cal disposar de la major informació possible que pugui transmetre la ciutadania. 
Més informació en aquest enllaç

Com s’organitzarà el procés de participació?

El procés de participació es dividirà en dues fases. Una primera fase, prèvia a la redacció del document de planejament urbanístic, ha de permetre elaborar la diagnosi ciutadana on es recolliran les visions i experiències sobre el territori de la gent que hi viu i hi treballa. Aquesta primera fase és la que iniciem ara i s’allargarà fins al setembre. I una segona fase de debat sobre les alternatives que plantegi l’equip redactor a través de l’instrument urbanístic corresponent. Posteriorment, coincidint amb el moment de presentació de la proposta de planejament urbanístic, s’exposaran les conclusions de tot el procés a tall de rendiment de comptes, i es podran presentar les al·legacions que, de manera individual, la ciutadania consideri oportunes. 

En paral·lel a la primera fase de diagnosi, i complementàriament, es durà a terme una diagnosi tècnica que elaboraran diferents equips amb especialitat en el planejament i gestió urbanística, espai públic i paisatge, habitatge i cohesió social, medi ambient, mobilitat, patrimoni cultural, topografia i hidrologia.
Més informació en aquest enllaç.

Com i quan es podrà participar?

El procés s’ha adaptat perquè tothom pugui participar de forma segura i accessible, amb participació en línia i sessions presencials on se seguiran les mesures sanitàries.  A partir del 13 d’abril s’obrirà un espai en línia al portal participa.gencat.cat per fer propostes i per respondre una enquesta de diagnosi ciutadana. 

Durant el mes de març ja s’han celebrat diverses trobades amb entitats i col·lectius del municipi, per explicar com es planteja aquesta fase de participació. També s’està treballant amb els centres educatius la possibilitat de recollir la visió dels nois i noies i els infants sobre el model de municipi que volen mitjançant sessions autogestionades conduïdes pel professorat amb l’assessorament de l’equip de participació.
Més informació en aquest enllaç.

CALENDARI DE SESSIONS PARTICIPATIVES

Per participar caldrà inscriure’s al portal participa.gencat.cat, on hi ha tota la informació sobre les sessions participatives.

Sessió de presentació: què, qui, com?
DIMARTS 13/4/2021, a les 18:00 h

S’explicarà el punt en el qual es troba el procés de redacció del planejament: què es vol fer, qui l’impulsa i com es planteja, així com les maneres de participar. La sessió s’emetrà en directe pel Canal de YouTube de Govern Obert de la Generalitat. Pròximament es penjarà l’enllaç per seguir-lo al portal participa.gencat.cat. Durant l’emissió en directe la ciutadania podrà plantejar les seves preguntes.

Taller amb entitats
DIMARTS 27/4/2021

Es convidarà a una sessió participativa en línia a les associacions i entitats com a representants de grups amplis i actius de la ciutadania.

Itineraris participatius
DISSABTE 8/5/2021

Itinerari 1: identitat del territori 
DIJOUS 13/5/2021
Itinerari 2: vida quotidiana 
DISSABTE 5/6/2021
Itinerari 3: reptes de futur
Els itineraris participatius tindran una durada aproximada de dues hores i mitja, i serviran per a escoltar i recollir valoracions, comentaris i aportacions per part de les persones participants en una passejada in situ, en el mateix territori. Es realitzaran tres itineraris participatius amb continguts diferents. 

Taller tancament participació fase 1
DIMARTS 29/6/2021

El mes de juliol es farà la presentació de l’informe amb els resultats, i al setembre la sessió de retorn de la diagnosi, totes dues en línia.

 

 

Darrera actualització: 31.03.2021 | 12:52