La Cripta Gaudí de la Colònia Güell, millor Patrimoni Cultural d’Europa per la seva gestió sostenible

Dijous, 29 de novembre de 2018 a les 00:00

L’Església - Cripta Gaudí de la Colònia Güell ha guanyat el primer premi en la categoria de millor Patrimoni Cultural Europeu en els premis Destinació de Turisme Cultural Sostenible 2018.

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i el Consorci de la Colònia Güell, va presentar la candidatura de la Cripta Gaudí a aquests guardons, que otorga la Xarxa Europea de Turisme Cultural.

L’objectiu d’aquests guardons, que s’emmarquen dins de l’any Europeu del Patrimoni Cultural 2018, és millorar la visibilitat de les destinacions de turisme cultural, promoure el turisme cultural sostenible i responsable, així com crear una xarxa compartida de coneixements i experiències entre els mateixos. 

La cripta de l’església que va projectar Antoni Gaudí per encàrrec d’Eusebi Güell és sens dubte l’edifici més singular de la Colònia Güell. Tot i quedar inacabada, la Cripta de la Colònia Güell és una obra cabdal del modernisme català i suposa un punt culminant en l’obra d’Antoni Gaudí. En aquest edifici Gaudí hi va experimentar noves solucions arquitectòniques que després aplicaria al temple de la Sagrada Família. El 2005 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO i va ser el primer monument amb aquest reconeixement a obtenir la Certificació Biosphere per la gestió sostenible dels seus serveis l’any 2013.

L’any 1973 la Colònia Güell va acabar la seva activitat industrial i actualment, l’Església-Cripta Gaudí és propietat del Consorci de la Colònia Güell. L’any 2011 aquest consorci va concessionar la gestió de visitants a l’església a l’empresa Advanced Leisure Services (ALS) amb l’objectiu de donar valor turístic a la Cripta Gaudí i la Colònia Güell, ja que fins a aquell moment eren desconeguts per als visitants, operadors i intermediaris turístics. Des de llavors, el nombre de visitants han crescut de forma significativa i avui, ambdues formen part dels atractius turístics i culturals de  Barcelona.

Darrera actualització: 30.11.2018 | 11:31