La Jugatecambiental acull la 4a edició del Bioblitz Metropolità

Dimecres, 19 de maig de 2021 a les 10:00

El pròxim diumenge 23 de maig la Jugatecambiental de Can Lluc acollirà la 4a edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana que organitza l’AMB a les Jugatequesambientals amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Biològica del 22 de maig. L’objectiu del bioblitz és fomentar la participació ciutadana en el recompte d’espècies per obtenir així un cens d’éssers vius i una fotografia de la biodiversitat al territori.

Com a novetat, aquest any el Bioblitz Metropolità enguany combinarà el format virtual que es va valorar molt positivament la passada edició i les tradicionals activitats de la Jugatecambiental, guiades per naturalistes experts. Totes les activitats presencials estaran adaptades a les mesures preventives vigents. Aquesta jornada de ciència ciutadana pretén potenciar la participació ciutadana a través de les xarxes socials i les activitats de la Jugatecambiental per fer censos de biodiversitat.

Totes les famílies participants de les activitats del Bioblitz metropolità rebran l’obsequi del pòster de les papallones diürnes metropolitanes. Un bonic material educatiu que ajuda a la descoberta i observació d’aquest grup d’ésser vius en els parcs i les platges metropolitanes.

Es convida també a tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna,  ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi dels parcs i les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana. 

Els participants hauran de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o instagram, etiquetar el perfil de @parcsplatgesAMB, fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar a quin parc o platja s’ha fet l’observació en qüestió i el nom de l’espècie si es coneix. En el cas d’Instagram, i per aquelles persones que disposin d’un perfil tancat, per poder visualitzar les publicacions serà necessari enviar un pantallazo d’aquesta per missatge privat al chat del perfil @parcsplatgesAMB.

A mesura que la gent vagi publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l’AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l’espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà pública, a les xarxes socials i publicarà a la seva web una valoració dels resultats obtinguts.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del visor de fauna: https://visorfauna.amb.cat

Més informació al web de l'AMB.

Darrera actualització: 19.05.2021 | 12:04