La sínia, l’aigua que ens alimenta
El divendres 26 de maig s’obre al públic al Centre Cívic Can Baruta la mostra “La sínia: l’aigua que ens alimentava” amb motiu de la 38a Festa de la Cirera i l’Agricultura.
L’exposició mostra els resultats de l’estudi que Enric Caballé ha fet sobre la sínia de Santa Coloma de Cervelló i que actualment podem veure a la rotonda el·líptica de l’entrada al poble, just darrera de l’escultura de benvinguda.
La sínia de Santa Coloma de Cervelló data del 1927. Era una sínia de sang, és a dir, de tracció animal, i és la única mostra coneguda que s’ha conservat al nostre municipi. La seva finalitat era salvar el desnivell del canal de la dreta del Llobregat i elevar l’aigua per al reg de terrenys de cultiu.
La mostra La Sinia, l’aigua que ens alimenta, ens explica que és una sínia, i concretament la sínia de sang, i el seu funcionament. També fa un repàs per la seva història, ens la situa en la seva ubicació original i ens mostra el taller on es va fabricar, concretament el taller Salvatella de Sant Vicenç dels Horts.
L’exposició ens mostra diverses fotografies, la majoria de Francisco Palomares, i dibuixos que ens ajudaran a entendre el funcionament d’aquesta màquina que es va utilitzar, aproximadament, fins a mitjans del segle passat per al reg dels terrenys de cultiu.
La mostra és complementa amb una maqueta de la sínia de Betancuria (Fuerteventura) feta per Francisco Ramírez.
Horari de visita:
Dissabte 27 i diumenge 28 de maig, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
Passada la Festa de la Cirera i l’Agricultura, romandrà al Centre Cívic Can Baruta fins al 26 de juny, i es podrà visitar en l’horari d’obertura del centre.