L'Ajuntament condemna l'acte vandàlic contra el petròglif del Montpedrós

Dimecres, 16 de setembre de 2020 a les 15:00

L'11 de setembre ens va arribar la trista notícia que el petròglif del Montpedrós, la roca a prop del cim de la muntanya i que segons alguns experts té gravades inscripcions neolítiques, havia patit destrosses a conseqüència del que, a priori, semblava una acció vandàlica.

El passat dilluns 14 de setembre, representants polítics de l'Ajuntament es van reunir amb el Magí Miret, Arqueòleg territorial de la Generalitat; l'Adam Picon, Arqueòleg i tècnic en patrimoni cultural dels Agents Rurals; i altres experts en els camps de  la geologia i l’arqueologia i una dotació d’agents rurals i van visitar el petròglif per valorar les destrosses que havia patit la pedra, determinar si efectivament es tractava d'un acte vandàlic i decidir quines accions cal emprendre per a la seva conservació.

Efectivament, els experts han determinat que el petròglif, al que li falten peces del gravat, va ser destruït deliberadament, el que significa un greu atemptat contra el patrimoni cultural al tractar-se d'una peça d'incalculable valor històric.

Estem a l'espera de tenir l'informe detallat de la visita que ha de redactar l'arqueòleg de la Generalitat i de l'estudi geotècnic que encarregarà l'Ajuntament per determinar quines opcions té l’Ajuntament per a la protecció i conservació del petròglif.  

Des de l'Ajuntament anunciem que emprendrem accions legals, i en els pròxims dies presentarem una denúncia davant els Mossos d'Esquadra per obrir una investigació. També demanem la col·laboració de la ciutadania que ens permeti obtenir informació sobre l'autoria, el moment de l'acte vandàlic, o fins i tot, la possibilitat que alguna persona tingui en el seu poder alguna peça del gravat que falta.


Petròglif neolític

L'objecte destruït es tracta d'una roca que segons alguns experts té gravats neolítics, coneguts com a petròglifs. Concretament, aquests gravats representen un cercle amb radis solars, cassoletes (petites perforacions arrodonides fetes a la roca) i altres formes que no s'han pogut identificar.

La roca atacada és comparable a troballes similars en muntanyes properes: la llosa del Puig Castellar (a Sant Vicenç dels Horts) i la pedra del Montcabrer (a Cabrera de Mar).

L'Ajuntament lamenta profundament els fets i reitera el seu compromís amb el patrimoni cultural.

Darrera actualització: 16.09.2020 | 16:09