L’Ajuntament fa públic un comunicat en relació al projecte “nou camp de pous a l’àmbit de l’ETAP de Sant Joan Despí” impulsat per la Generalitat al nostre terme municipal

Dijous, 10 de juliol de 2025

La pròxima setmana començaran al parc agrari les obres per a la construcció d’un camp de pous per fer front a la sequera i garantir l’abastament d’aigua potable a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló informa la ciutadania sobre el projecte anomenat “Nou camp de pous a l’àmbit de l’ETAP de Sant Joan Despí” i la postura del consistori al respecte. Es tracta d’una actuació impulsada per les administracions supramunicipals per fer front a la sequera i garantir l’abastament d’aigua potable a l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte preveu la construcció de 9 nous pous de captació d’aigua subterrània, dels quals 6 pous s’ubicaran en terrenys del nostre municipi, afectant zones del parc agrari.

El projecte del nou camp de pous s’emmarca en mesures urgents, però alhora estructurals, per combatre els episodi de sequera que recurrentment patim a Catalunya i singularment a l’àrea metropolitana de Barcelona. La motivació principal és augmentar la capacitat de subministrament d’aigua potable al sistema metropolità del riu Llobregat, especialment en episodis crítics en què l’aigua superficial del riu presenta molta terbolesa o escassetat. El sistema estarà dissenyat de forma dual, de manera que en moments de bonança hídrica també es puguin fer servir els pous i canonades per recarregar l’aqüífer amb aigua tractada sobrants de l’ETAP, contribuint així a la gestió sostenible de la reserva subterrània.

Cal destacar que aquest projecte ha estat aprovat i impulsat per la Generalitat de Catalunya en el context d’emergència per sequera. L’actuació figura inclosa al Programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2022–2027 (aprovat mitjançant el Decret 91/2023, de 16 de maig) i va ser declarada obra hidràulica d’interès prioritari per l’Acord de Govern GOV/108/2023, de 16 de maig. Igualment, la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la sequera a Catalunya inclou explícitament la “Construcció de pous fins a 4 m³/s a l’ETAP de Sant Joan Despí” dins el seu annex de mesures prioritàries. Aquesta Llei qualifica el projecte com a actuació d’emergència i prioritària en matèria d’abastament d’aigua a la regió metropolitana. Per tant, ens trobem davant d’un projecte extraordinari i urgent, amb emparament legal específic, destinat a garantir l’aigua de consum en situacions crítiques.

Tot i la importància estratègica d’aquest projecte a escala de país, el projecte no compta amb el vistiplau de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló. El nostre consistori no ha emès un informe favorable ni ha promogut activament aquesta intervenció, atès que comporta impactes significatius al territori municipal. No obstant això, donades les facultats extraordinàries atorgades per la normativa esmentada, l’Ajuntament no té competències per aturar la seva execució. Conscients d’aquesta realitat, des del primer moment l’equip de govern municipal ha adoptat una actitud proactiva i vigilant: s’han mantingut diverses reunions de coordinació amb els organismes i empreses responsables del projecte – l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL) i la companyia subministradora Aigües de Barcelona (Agbar) – amb l’objectiu de defensar els interessos del municipi durant la planificació de les obres.

En aquestes trobades, l’Ajuntament ha exigit rigor en el compliment de tots els tràmits legals i ambientals preceptius. S’ha vetllat perquè el projecte se sotmeti als processos d’avaluació d’impacte ambiental pertinents i perquè es respectin les garanties jurídiques tant de l’administració local com dels particulars afectats. El consistori ha fet arribar als promotors observacions i inquietuds sobre el traçat de les canonades, la ubicació dels pous i les mesures de protecció del medi, sempre amb la voluntat de minimitzar les afectacions al nostre poble. Tot i no poder donar-hi conformitat plena, l’Ajuntament ha optat per una via de diàleg institucional amb ACA, ATLL i Agbar, per tal de millorar tot el possible el projecte dins del marge legal existent. En resum, hem actuat amb responsabilitat, fent sentir la veu del municipi en defensa del territori, alhora que assegurant que l’obra compleixi la normativa vigent en tots els seus aspectes.

Segons les previsions comunicades per les entitats promotores, les obres d’execució del nou camp de pous s’iniciaran el 14 de juliol de 2025. A Santa Coloma de Cervelló, l’actuació començarà en una zona determinada del terme municipal, situada entre les vies de l’AVE i el riu, terrenys propietats d’ADIF. En aquest sector i en un primer moment, segons ens ha assegurat l’empresa Agbar, s’hi instal·laran canonades subterrànies i altres infraestructures auxiliars (connexions elèctriques, camins d’accés, etc.) per tal de conduir l’aigua captada fins a l’ETAP de Sant Joan Despí.

En el projecte que se’ns ha fet arribar cal remarcar que els terrenys afectats són principalment camps de cultiu i explotacions agràries en funcionament, amb presència de conreus diversos. La documentació del projecte identifica que les ubicacions dels pous es troben en àrees agrícoles dedicades a conreus herbacis i conreus llenyosos (és a dir, horticultura, cereals, arbres fruiters, etc.). Per tant, l’àmbit d’afectació dins Santa Coloma correspon a una part del nostre paisatge agrari tradicional, actualment productiu, que temporalment –i en alguns punts de manera permanent– quedarà alterat per aquesta obra de captació d’aigua. L’Ajuntament ha insistit que es delimiti al màxim aquest àmbit i que es redueixi l’ocupació de terreny al mínim imprescindible, mesura que els responsables del projecte han afirmat que adoptaran en la fase d’execució. És en aquest sentit que en les observacions generals al projecte per part de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) recomana incorporar tot un seguit de condicionants i mesures al projecte constructiu i al pla de vigilància, amb el benentès que aquests assegurin que l’execució del nou camp de pous es realitzarà amb les màximes garanties ambientals i amb la mínima afecció possible al medi. Des de l’ajuntament hem exigit garanties per a que aquestes recomanacions es facin efectives en la fase d’execució i per això hem creat un grup de seguiment del projecte amb tots els actors implicats.

L’impacte sobre el paisatge rural i l’activitat agrícola de Santa Coloma de Cervelló és un dels aspectes que més ens preocupa. La implantació dels pous i de la canonada comportarà treballs de moviment de terres, obertura de rases i ús de maquinària pesada en zones de camp, amb la possible tala o desbrossada puntual de vegetació i la remoció de terres de conreu. Això implicarà, inevitablement, una alteració visual i ambiental en un entorn que fins ara és principalment agrícola i natural. S’estima que cada pou requerirà una superfície d’obra propera a 500 m², incloent-hi la caseta tècnica de bombament, la qual cosa suposa una ocupació significativa de terreny per instal·lació.

En termes d’afectació agrícola, el projecte suposarà la pèrdua temporal (i en alguns casos permanent) de superfície cultivable en les finques on s’emplaçaran els pous i la canonada. Els camps de conreu afectats, alguns d’ells de titularitat privada, hauran de ser parcialment expropiats o ocupats durant l’execució, interrompent la producció agrària en aquestes parcel·les. Els estudis ambientals previs ja han avaluat l’impacte sobre els espais agraris com a moderat o sever segons les àrees, especialment allà on es veuran compromesos cultius de major valor (com ara arbres fruiters). És a dir, es reconeix que el projecte tindrà un perjudici notable sobre l’activitat agrícola local, extrem que el nostre Ajuntament considera especialment rellevant atès el valor productiu i patrimonial del parc agrari del Baix Llobregat.

En aquesta línia, ens preocupen profundament els drets dels propietaris i arrendataris de les terres agrícoles afectades. Cal tenir present que moltes de les finques impactades són de titularitat privada, i que en bona part estan treballades per pagesos locals que en depenen econòmicament. L’Ajuntament defensarà que es respectin escrupolosament els drets de propietat i els contractes d’arrendament rural, i que es compensi adequadament els afectats. Això implica exigir que es paguin indemnitzacions justes per les ocupacions de terres (siguin temporals o definitives), que es rescabalin els perjudicis econòmics derivats de collites perdudes i cessament temporal de l’activitat agrària, i que es garanteixi als agricultors la possibilitat de recuperar l’ús agrícola de les zones ocupades un cop finalitzada l’obra, sempre que sigui factible. Des del consistori volem deixar clar que estem al costat dels nostres pagesos i propietaris rurals, i que farem tot el possible per minimitzar l’impacte d’aquest projecte sobre les seves terres i el seu mitjà de vida. Paral·lelament, pel que fa a l’impacte paisatgístic, l’Ajuntament vetllarà perquè, un cop acabades les obres, es duguin a terme mesures de restauració ambiental i paisatgística a l’alçada del dany causat. Que es restauri el terreny temporalment afectat (per exemple mitjançant la replantació i sembrat de vegetació autòctona a les zones de pas de la canonada) i que les instal·lacions permanents (casetes dels pous, equipaments) s’integrin al màxim en l’entorn per reduir-ne l’impacte visual. En les reunions amb ACA i la resta d’actors implicats, hem insistit a obtenir compromisos ferms en aquest aspecte, per tal que el paisatge agrícola de Santa Coloma recuperi, en la mesura del possible, la seva fesomia un cop finalitzada l’actuació d’emergència

Davant d’aquest projecte imposat per l’emergència hídrica, la posició de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló és conciliadora però ferma. En tot moment, aquest consistori opta per la concòrdia institucional i la col·laboració lleial amb les administracions superiors, atès que compartim la preocupació general per la crisi de la sequera i entenem la necessitat d’actuar per garantir l’aigua a la població. En aquest sentit, col·laborarem tècnicament en allò que calgui per facilitar el desenvolupament de les obres amb seguretat i celeritat, i mantindrem una comunicació constant amb ACA, ATLL i Agbar durant tota l’execució del projecte. L’objectiu és minimitzar les molèsties als veïns i veïnes i assegurar que es compleixen les bones pràctiques en matèria de sorolls, horaris de treball, trànsit de maquinària i altres impactes associats a les obres.

Ara bé, aquesta voluntat de cooperació no ens farà renunciar a la defensa dels interessos del municipi. L’Ajuntament es manté ferm en l’exigència de garanties i compensacions per a Santa Coloma de Cervelló. En concret, exigim que es posin en marxa totes les mesures de seguretat, control i protecció ambiental compromeses en el projecte abans, durant i després de les obres. Demanem que es realitzi un seguiment rigorós de l’afectació sobre l’aqüífer i el medi ambient local, per tal de detectar i corregir a temps qualsevol impacte imprevist (per exemple, alteracions en el nivell freàtic, afectació de fonts o pous propers, etc.). Igualment, reclamem compensacions per al municipi: no només les indemnitzacions individuals als propietaris i pagesos afectats ja esmentades, sinó també inversions o aportacions que contribueixin a millorar el nostre entorn un cop acabada l’obra. En aquesta línia, l’Ajuntament, mitjançant les reunions periòdiques que s’estan duent a terme, ja està proposant a les administracions competents l’estudi de fórmules de compensació territorial, com ara projectes de millora de camins rurals, suport a l’agricultura local o noves inversions ambientals al nostre terme, com a contrapartida justa per l’impacte que assumirem com a comunitat.

En resum, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló vol transmetre un missatge de transparència i responsabilitat. No podem aturar aquest projecte – ja que es tracta d’una actuació declarada d’emergència i interès prioritari per llei – però sí que podem i farem tot el possible per defensar els interessos del nostre poble al llarg de tot el procés. Vetllarem perquè es compleixin les garanties promeses, mantindrem una vigilància activa sobre el desenvolupament de les obres i continuarem exigint el màxim respecte pel nostre territori i la nostra gent. L’Ajuntament es compromet igualment a informar periòdicament la ciutadania sobre l’evolució del projecte i qualsevol incidència o novetat rellevant. Malgrat les circumstàncies excepcionals, farem sentir la veu de Santa Coloma de Cervelló i treballarem amb perseverança perquè aquest projecte d’emergència es dugui a terme amb les màximes garanties, compensacions i precaucions possibles. La protecció del nostre entorn agrari i el benestar dels colomins i colomines són, i continuaran sent, la nostra prioritat irrenunciable.

Santa Coloma de Cervelló, juliol de 2025.

Darrera actualització: 10.07.2025 | 18:09