L’energia, segon eix de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica

Dilluns, 19 d'octubre de 2020 a les 12:00

El passat 29 de setembre es va celebrar telemàticament la segona reunió de la taula de seguiment de l’emergència climàtica, centrada, aquesta vegada,  en l’eix temàtic de l’energia.

La taula de seguiment es va iniciar amb la participació del Gil Lladó, de l’oficina de Transició Energètica de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que ens va fer una interessant introducció sobre l’energia i el canvi climàtic. Ens va recordar que la gran referència que ens marca el treball a fer és l’acord de París i que un augment d’1.5-2ºC de la temperatura seria un límit extremadament perillós, suposant un augment d’1ºC que les glaceres ja no puguin recuperar-se a estadis previs. Ens queda poc temps! Per arribar a assolir els objectius del 2030, caldria reduir un 8% cada any les emissions, suposaria com una “pandèmia covid anual”. Ens cal un canvi estructural, a nivell global hem de decréixer, sobretot pel que fa a consum residencial i de transport. La comissió Europea s’està posant les piles, però a l’estat espanyol seguim gastant un import molt elevat (el mateix que l’ingrés pel turisme) en comprar energies no renovables a països on no es garanteixen els drets humans.

Si baixem el focus, a Santa Coloma de Cervelló, degut a la tipologia d’edificació que tenim podríem tenir un consum 100% renovable (fotovoltaica) i inclús ser exportadors, essent molt interessants les compres col·lectives de fotovoltaica per autoconsum. A més, podríem electrificar el 60% del que consumim (sobretot gas natural) permetent que passés fàcilment a consum renovable (recordant que avui en dia podem comprar energia 100% renovable a diferents comercialitzadores).

A continuació es va passar la paraula a l’enginyer municipal Arnau Viaplana i a la Regidora de Medi Ambient Susana Gaitán que ens van explicar la situació actual al nostre municipi i les actuacions dutes a terme a nivell d’estalvi energètic municipal, que ens han permès arribar a estalviar en electricitat, entre el 2015 i el 2019, un total  de 233.447 kWh/any i de 62.455 €/any. També es van plantejar les actuacions previstes en un futur, sobretot en relació a la instal·lació d’energies renovables.

La reunió es va poder seguir en directe pel Canal de YouTube de l'Ajuntament i es van anar responent les preguntes dels integrants de la taula, així com de la ciutadania.

Darrera actualització: 19.10.2020 | 12:44