Preguntes freqüents

1. Per què s'ha optat per aquest model i no per un altre, com el de contenidors tancats?

Aquest és el sistema de referència a Europa, ja que permet superar el 70% de recollida selectiva. A Catalunya més de 240 municipis han implantat aquest sistema amb resultats que en alguns casos superen el 80%.

Els contenidors tancats, a part de no permetre un salt qualitatiu tant marcat en els resultats, comporten molts problemes de manteniment i de desbordaments.

2. Quin és el calendari de recollida i a quina hora traurem els cubells al carrer?

Hi ha dos horaris de recollida segons la zona:

Zona 1 (Casc Antic, Can Lluch, Pla Vinyes, Can Colomer i Colònia Güell):

 • Els cubells s'han de deixar els dies de recollida de les 20 a les 22 h (a les 22 h comença la recollida).
 • S'han de tornar a entrar a casa durant el matí següent.

Zona 2 (Sant Roc, Can Via, La Pineda i Cesalpina):

 • Els cubells s'han de deixar els dies de recollida abans de les 8 h (a les 8 h comença la recollida).
 • S'han de tornar a entrar a casa durant el mateix matí.

3. On està ubicada l'Àrea de Contenidors d'Emergència?

Està ubicada al cantó de la deixalleria. Allà trobareu contenidors de cada fracció. S'hi podrà accedir amb una targeta que s'entregarà conjuntament amb el kit.

4. Quan puc fer servir l'Àrea de contenidors d'Emergència?

Sempre que per horari no puguis fer servir la recollida porta a porta.
Important: Separeu correctament els residus. Si ho fem malament aquí, embrutem la feina del tot el municipi

5. Desapareixeran els contenidors?

Si, desapareixeran tots els contenidors a excepció dels de Vidre i Tèxtil (Roba). Aquestes dues fraccions es continuen recollint com fins ara.

6. Que faig amb les compreses, bolquers i sorra de gats?

Es pot treure cada dia que hi ha recollida (4 dies a la setmana). És la fracció de tèxtil sanitari (bolquers, compreses, tampons, tovalloletes humides i similars i excrements i sorra d’animals de companyia)

Aquesta fracció es treu sense cubell, dins una bossa de plàstic qualsevol tancada, i marcada amb una creu vermella.

7. Què passa si trec els residus mal separats?

Que no es recolliran. L'operari deixarà un adhesiu amb la raó per la qual no es recull. Les primeres setmanes no serà estricte en aquest sentit, i es deixarà un temps perquè tothom assimili el nou sistema.

8. Què passa si trec els residus un dia que no toca?

Igual que en el cas anterior, no es recolliran. L'operari deixarà un adhesiu amb la raó per la qual no es recull. Les primeres setmanes no serà estricte en aquest sentit, i es deixarà un temps perquè tothom assimili el nou sistema.

9. Les bosses compostables són gratuïtes? Fins quan?

L'Ajuntament reparteix gratuïtament un paquet de bosses compostables amb el kit inicial. Després s'hauran d'adquirir per compte propi.

10. Són obligatòries les bosses compostables?

Sí, són obligatòries per la fracció orgànica.

11. Què faig amb el vidre?

Els contenidors de vidre actuals no es retiren, i continuaran donant el mateix servei. Per tant, el vidre al contenidor verd de sempre.

12. Què passa si no caben tots els residus en el cubell xipat?

Disposareu d'accés en tot moment (a través de la vostra targeta d'identificació) a l'Àrea d'Emergència, per tal de poder fer aportacions grans de residus.
En el cas del cartó, els podeu treure plegats al cantó del cubell xipat.

13. El cartó s'ha de posar en bosses de plàstic?

No, el cartó i el paper ha d'anar a granel dins del cubell. Si en teniu, també el podeu posar dins de bosses de paper d'alguna botiga o dins d'una capsa de cartó. En el cas de cartons grans, es poden deixar plegats al cantó del cubell.

14. Què passa si perdo o es trenca algun cubell?

Els cubells que cedeix l'ajuntament no són barats, i cal que en feu un ús adequat i mireu de conservar-lo el màxim de temps possible.
En cas de pèrdua o ruptura, acudiu a l'ajuntament i se us donaran de nous. Si s'observa que la pèrdua o ruptura és a causa d'un ús inadequat s'aplicarà la taxa corresponent.

15. Tindrem un imant per posar a la nevera, amb el calendari?

Sí. S'editarà un imant amb el calendari que rebreu juntament amb els cubells.

16. Tindré més males olors a casa?

Els residus que generen més males olors són els orgànics, per això és la fracció que es recull amb més freqüència. A més el cubell reixat i les bosses compostables permeten la transpiració i alenteixen l’aparició de males olors.

Un altre residu que pot generar males olors són els bolquers o la sorra dels gats. Per això es preveu una recollida qualsevol dels dies que hi ha recollida (4 dies a la setmana)

17. Els carrers estaran més bruts i hi haurà més residus a terra?

El sistema Porta a Porta és un sistema més net que el tradicional sistema de contenidors, on freqüentment s’hi aboquen residus als voltants, al terra o s’hi abandonen voluminosos. A més, el sistema de contenidors genera males olors donat que els residus estan més temps a al via pública.  Amb la desaparició dels contenidors aquestes problemàtiques es redueixen. Però com sempre, depèn també de que tothom utilitzi el servei de forma correcta i amb civisme.

18. Hi haurà més plagues i animals salvatges a la via pública. Més afluència de senglars, rates, paneroles i fauna diversa...?

No. Les plagues s’originen per la presencia continuada de residus a la via, com en el cas dels contenidors. En altres municipis on s’ha implantat porta a porta s’observa una disminució de plagues, ja que els cubells estan un temps determinat a la via, i no dona temps a generar males olors, ni s’embruta la via.

D’altra banda, els cubells tenen un sistema de bloqueig amb la pròpia nansa, que fa molt difícil que els animals els puguin obrir.

19. És més complicat treure les escombraries per la ciutadania amb mobilitat reduïda?

No. Al contrari, el sistema porta a porta te entre els seus beneficis que no cal anar fins a la illa de contenidors per aportar els residus, sinó que es deixen al canto de la porta de casa (o el més a prop possible).

I a més, si algú té alguna problemàtica concreta es pot posar en contacte amb els educadors de la campanya o el propi ajuntament i es trobarà una solució personalitzada.

20. Es vulnera el dret a la intimitat per la identificació dels cubs?

No. Els cubs no porten cap dada personal, ni adreça ni nom. Només porten un codi de barres que només l’ajuntament podrà relacionar amb l’habitatge corresponent. L’ajuntament garanteix tots els drets relacionats amb la protecció de dades personals i, a més, tot el sistema ha passat per una auditoria específica de protecció de dades i està constantment supervisat per experts de diferents administracions.

21. Per què m’haig de coresponsabilitzar de la gestió dels residus?

Perquè no és just que entre tots i totes paguem pel que uns quants fan malament. Separar correctament els residus que generem en origen, es a dir, a casa, no pot ser voluntari, és obligatori. Cal que prenguem consciència del cost ambiental, econòmic i social que té el malbaratament de recursos. Amb el sistema porta a porta podem arribar a premiar qui ho fa bé.

22. Residus freqüents:

 • Tapes metàl·liques dels pots de conserva? Als ENVASOS
 • Càpsules del cafè? El marro a l'ORGÀNICA i la càpsula als ENVASOS
 • Si no ho separes, ho hauràs de llençar al REBUIG. Quan hagis de canviar de cafetera, pensa en alguna que no generi tants residus.
 • Roba usada? Al contenidor específic de ROBA.
 • Encara que estigui molt deteriorada, la roba es pot aprofitar per a moltes coses (draps, aprofitament de botons, cordills...)
 • Bossetes de les infusions: A l'ORGÀNICA (fixa't que ja no porten grapa)
 • Filtres del cafè: A l'ORGÀNICA,
 • Tovallons de paper: Si estan tacats de menjar a l'ORGÀNICA; si no, al PAPER.
 • Paper Film i plata: Als ENVASOS.
 • Bosses de plàstic de les botigues: Als ENVASOS.
 • Sempre és millor reutilitzar-les o fer-les servir com a bossa d'escombraries, i molt millor si no les arribeu a comprar (feu servir el carro, la cistella, o la bossa reutilitzable).
 • La sorra del gat: A cada recollida podreu incloure una bossa tancada amb els residus tèxtils sanitaris i els excrements i sorra d'animals de companya. Aquesta bossa l'haureu d'identificar amb un senyal vermell.
 • Compreses, bolquers: A cada recollida podreu incloure una bossa tancada amb els residus tèxtils sanitaris i els excrements i sorra d'animals de companya. Aquesta bossa l'haureu d'identificar amb un senyal vermell.
 • Discos de tall, ferralla: A la DEIXALLERIA.
 • Maquinetes d'afaitar: Al REBUIG, igual que la major part dels estris d'higiene.
 • Got o vaixella trencada: Al REBUIG, tot i que sigui de vidre, no és un envàs i no es recicla.
 • I la pols d'escombrar: Al REBUIG.

ALTRES RESIDUS: Sempre tens disponible aquesta web: https://www.residuonvas.cat/
Introdueix el residu del qual dubtes i obtindràs resposta. També hi ha la versió APP pels mòbils.

Darrera actualització: 06.03.2023 | 09:37
Darrera actualització: 06.03.2023 | 09:37