Solidaritat amb la població ucraïnesa

Divendres, 4 de març de 2022 a les 10:00

Davant la voluntat de la ciutadania d'oferir suport al poble Ucraïnès, l’Ajuntament, l’APS i la Plataforma de suport a les persones refugiades de Santa Coloma de Cervelló, recomanem que la forma més efectiva de canalitzar l'ajuda al poble d’Ucraïna davant de la crisi humanitària provocada per la invasió de Rússia, és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny, en la línia que estableix el Govern de la Generalitat de Catalunya i la majoria d'organitzacions internacionals.

Alhora es coordinarà la recollida de roba d’abric, mantes i sacs de dormir per a les persones refugiades a través de La Fundació Solidança a partir del pròxim dilluns 7 de març. La campanya de recollida de roba finaltizarà el dimecres 30 de març.

Crisi humanitària a Ucraïna

L’ofensiva militar que Rússia va iniciar el passat 24 de febrer contra Ucraïna ha provocat el desplaçament a l'interior del país i als països fronterers de la Unió Europea de més de 660.000 persones en només una setmana, segons ACNUR. La ciutadania pateix una crisi humanitària que ha deixat milers de persones sense les necessitats bàsiques cobertes. Aquestes xifres se sumen a les prop de 90.000 persones refugiades i sol·licitants d'asil en els vuit anys de conflicte al Donbass que ha afectat 1,68 milions de persones.

Com pots col·laborar?

Si vols informar-te de com col·laborar i ajudar a les persones ucraïneses que arriben a Catalunya, posat en contacte amb el Comité d'Acollida per a les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya.
Pàgina web: web.gencat.cat/ca/ucraina/com-colaborar
Telèfon: 936 341 358 (inclou atenció en ucraïnès)
Correu electrònic: comiteacollida.igualtat@gencat.cat


APORTACIONS ECONÒMIQUES
La majoria d'organitzacions internacionals aconsellen fer aportacions econòmiques destinades a les entitats que treballen sobre el terreny, més coneixedores de les necessitats reals de la població.
Al web web.gencat.cat/ca/ucraina/com-colaborar hi trobaràs un llistat actualitzat de les organitzacions que donen resposta a la crisi humanitària i més informació de com col·laborar.

A nivell local també pots fer les teves aportacions a través de l'Associació per la Solidaritat (APS) de Santa Coloma de Cervelló
IBAN: ES13 2100 2952 8601 0050 8048 (CaixaBank)
Els recursos econòmics recollits es destinaran a ONG catalanes i organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna. Les aportacions que es facin a l’APS caldrà que s’indiqui “Ajuda a Ucraïna” com a concepte de la transferència.

També es poden fer aportacions mitjançant el Fons Català de Cooperació
IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531 (BBVA)
IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627 (CaixaBank)
Els recursos econòmics recollits a través de la Crida d’emergència es destinaran a l’assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques: alimentació, salut, higiene, atenció psicosocial, protecció i serveis sociojurídics de persones desplaçades forçades a països de primera acollida.
 

RECOLLIDA DE MATERIAL D'ABRIC AL MUNICIPI

A Santa Coloma de Cervelló l’APS, la Plataforma de suport a les persones refugiades i l’Ajuntament facilitaran del 7 al 30 de març la recollida de roba d’abric, mantes i sacs de dormir per a les persones refugiades d’Ucraïna en col·laboració amb la Fundació Solidança:

  • Local Aliments Solidaris
    Plaça Constitució, 2 (Edifici antic Ajuntament)
    Tots els dilluns, de 18 a 19 h
    La recollida començarà el dilluns 7 de març
     
  • Antics cellers de la Cooperativa
    C. Claudi Güell, 13 – baixos (Colònia Güell)
    Tots els dimecres de 18 a 19 h.
    La recollida començarà el dimecres 9 de març

El material recollit es lliurarà a la Fundació Solidança, entitat social i solidària dedicada a la gestió del residu tèxtil que ha posat a disposició de la ciutadania, entitats i Ajuntaments una de les seves naus i personal voluntari per tal d’emmagatzemar, triar i preparar el tèxtil per a les organitzacions que ho requereixin.  

Perquè pensem que són prioritàries les aportacions econòmiques?

Les organitzacions que treballen sobre el terreny coneixen de primera mà quines són les necessitats reals  de la població ucraïnesa, i poden destinar les aportacions econòmiques a allò que realment es necessari.

Per altra banda, les iniciatives ciutadanes que sorgeixen de la inquietud de la població per poder ajudar d’altres persones, sovint s’organitzen sense definir com fer arribar el material recollit al destí, qüestió cabdal i molt complicada en la situació actual de conflicte bèl·lic.  A més cal disposar d’espais d’emmagatzematge i triatge del material, cal comptar amb mecanismes de distribució entre la població, i s’han de tenir en compte  les despeses de transport de la mercaderia i els procediments duaners entre països. Alhora es corre el risc que sovint  les donacions no responguin a les necessitats reals de la població.

Darrera actualització: 25.03.2022 | 14:42