Altre Patrimoni

Més enllà del patrimoni natural i arquitectònic, el municipi gaudeix d'un ric llegat documental dipositat en diferents arxius:

  • Arxiu Comarcal del Baix Llobregat
  • Arxiu del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • Biblioteca Pilarin Bayés.

Finalment, el patrimoni intangible també és una de les joies culturals de Santa Coloma de Cervelló; les fires i festes, el ric i variat teixit associatiu i el conjunt de la ciutadania configuren un important mosaic humà que fan d'aquest territori un bon lloc per viure, treballar i gaudir.

UNA MICA D'HISTÒRIA

Les biblioteques del municipi disposen d'un fons especial, que aplega les obres editades a la població, les obres d'autors locals, monografies d'història local i també publicacions municipals periòdiques com "L'Estel", publicada entre els anys 1933 i 1935 a la Colònia Güell i "Labor", que s'edità al municipi del 1951 al 1954. També hi trobareu El Butlletí d'Informació Municipal, programes de festes, cartells i retalls de premsa.

Passejada per la Colònia Güell des d'uns ulls de dona

AUTORS: 
Text: Montserrat VILAJULIU I MARTÍNEZ
Fotografies: Arxiu personal de l'autora

EDITA:
Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | Generalitat de catalunya | Associació Dones pels 4 Cantons | Associació La Colònia Modernista

El treball de les dones tant dins com fora de la fàbrica no ha estat recollit en els textos històrics, ni en aquells casos, com el tèxtil, en què era la mà d'obra majoritària. Però en els pobles tèxtils com la Colònia Güell tothom ha vist les dones anar amunt i avall, atrafegades de casa a la fàbrica, com unes llanádores. Aquesta passejada vol il·lustrar aquest anar i venir de diferents generacions de dones.

Document per descarregar:   (Primera Edició octubre 2007) [PDF - 615 kB]

Dels Pomells de Joventut a la Col·lectivització Obrera

AUTORS: 
Text:Josep PADRÓ I MARGÓ

EDITA:
Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat | Associació La Colònia Modernista (Primera edició: 2007)

Amb el suport de:
Programa del Memorial Democràtic del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya | Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló | Núria Gaudó.
Anàlisi històrica del període comprés entre la II República i l'arribada de la dictadura franquista a la Colònia Güell i al municipi de Santa Coloma de Cervelló.

Colònia Güell

AUTORS: 
Text:Text: Josep PADRÓ I MARGÓ
Fotografies: Lluís CASALS I COLL

EDITA:
Angle Editorial (Primera edició: novembre 2002)
Colònia Güell és una monografia que tracta en profunditat aquests colònia tèxtil promoguda per l'industrial Eusebi Güell.

Santa Coloma de Cervelló

AUTORS: 
Text: Josep PADRÓ I MARGÓ | Joan RIQUELME

EDITA:
Edicions COSSETÀNIA (primera edició: març de 2002)
El llibre ens parla del medi físic del municipi, la vegetació, la fauna i l'evolució del poblament des de l'època ibèrica fins als nostres dies.

La Colònia Güell. Modernisme i Indústria

AUTORS:
Text: Inés DAL MASCHIO EISELE | Mª Teresa MONTERO GÓMEZ

EDITA:
L'Aixernador Edicions | Escola Taller del Patrimoni de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Plecs d'Història Local. Testimoni del nostre passat

L'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló va començar l'any 1994 la publicació dels "Plecs Locals d'Història", una col·lecció on es recullen estudis i treballs sobre el nostre municipi realitzats per diferents autors i sobre diferents matèries, així com altres llibres i publicacions.

La col·lecció complerta la podeu consultar a les biblioteques del municipi, o directament al Catàleg Col·lectiu de la Xarxa de Bibioteques.

El Molí Fluvial de santa Coloma de Cervelló

Plecs Locals d'Història nº 1

AUTORS: 
Text:Maria Lledó BARREDA I CASANOVA / Anna DURÁN I ARMENGOL / Josefa HUERTAS I ARROYO

El quadern presenta els resultats de les excavacions fetes l’any 1993 a l’extracció d’Àrids Garrigosa on quedà al descobert un jaciment amb les restes d’un antic molí hidràulic que s’anà ampliant en diferents períodes històrics i que fou de gran importància en el context català. L’estudi del molí aporta noves i interessants dades per a la investigació dels molins catalans, la història de la tecnologia i la història local i comarcal.

Document per descarregar: El Molí Fluvial de santa Coloma de Cervelló [PDF - 7,94 MB]

Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana

Plecs Locals d'Història nº 2

AUTOR: 
Text: Lluis MONJAS MANSO
Aquest quadern és un esbós de l'alta edat mitjana a Santa Coloma de Cervelló. La documentació per estudiar l'alta edat mitjana a Catalunya és escassa, però en el cas de Santa Coloma de Cervelló, que en aquesta època encara no era una parròquia independent encara ho és més.

Document per descarregar: Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana[PDF - 16,8 MB]

Fulls d'Història de Santa Coloma de Cervelló

Plecs Locals d'Història nº 3

AUTORS: 
Text: Mossèn FREDERIC MARTÍ i ALBANELL(Anton de Montpedrós)
Recull dels articles que Mossèn Frederic Martí i Albanell publicà sota el pseudònim Anton de Montpedrós a la revista l'Estel, editada al municipi des del 1933 al 1935.

Document per descarregar: Fulls d'Història de Santa Coloma de Cervelló [PDF - 7,94 MB]

Santa Coloma de Montpedrós, una comunitat rural feudal d’època medieval

AUTORS: 
Text: Lluís Monjas Manso
Fotografies: Arxiu Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

EDITA:
Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 2018

A través d’unes fonts diverses i excepcionals dels segles XII, XIII, XIV i XV, l’autor del llibre ha fet una anàlisi “total” de la història medieval de Santa Coloma de Cervelló. Per això es remunta fins a l’Alta Edat Mitjana, per tal de conèixer els orígens de la població i, ràpidament, analitza com s’organitzaven i vivien els colomins i les colomines dels segles XII, XIII, XIV i XV.

Document per descarregar:  Annexes Santa Coloma de Montpedrós, una comunitat rural feudal d’època medieval

Darrera actualització: 24.01.2019 | 10:31
Darrera actualització: 24.01.2019 | 10:31