Colònies controlades de gats urbans a Santa Coloma de Cervelló

Dimarts, 13 d'abril de 2021 a les 10:00

La presència de gats al carrer és habitual a tots els municipis i el nostre no n’és una excepció. L’Ajuntament treballa amb l’associació Gats del Carrer i amb persones voluntàries per tal d’evitar la superpoblació i controlar les colònies de gats per raons de salubritat i benestar animal mitjançant el programa CER: captura, esterilització i retorn dels animals.

Sense cap mena de control, els gats de carrers són animals en un estat sanitari i nutricional deficient que es reprodueixen amb molta facilitat, i poden provocar molèsties com orins, baralles o miols en períodes de zel.

El model de control de colònies basat en la captura, l’esterilització i el retorn (CER) que es porta a terme al municipi permet reduir aquestes molèsties i els riscos sanitaris, tant per als animals com per a la ciutadania que hi conviu, i alhora evita la sobrepoblació i millora la qualitat de vida dels animals.

Un cop capturats els gats de carrer, se’ls sotmet a una revisió veterinària, se’ls esterilitza, se’ls fa una petita marca a l’orella per identificar-los i se’ls retorna a l’espai on van ser capturats. En el cas dels cadells menors de 2 mesos es retiren per a preparar-los per adopció. Des del 2015 a Santa Coloma s’han esterilitzat 267 gats de carrer, i s’ha preparat per a adopció 137 cadells. Aquest any ja s’ha actuat sobre una vintena de gats.

Què fan les persones voluntàries?

Aquest treball de control de les colònies de gats es fa amb l’associació Gats del carrer, i gràcies a la col·laboració de persones voluntàries, que són les que s’ocupen de subministrar aliment als gats, i alhora fan un seguiment de les colònies per comprovar si algun gat està malalt o si n’apareixen de nous. També són les que capturen els gats que s’han d’esterilitzar o portar al veterinari amb unes gàbies trampa que permeten capturar els animals de manera segura i sense haver de tocar-los.

Els voluntaris són les persones que millor coneixen les colònies, i els gats els tenen confiança, ja que els alimenten cada dia. Per això són els que estan a primera línia, sempre en coordinació amb l’Ajuntament i Gats del carrer per ajudar a capturar els gats quan s’ha de dur a terme les esterilitzacions i altres tractaments veterinaris.

Vols ser voluntari o voluntària?

Per ser voluntari-alimentador d’una colònia de gats cal sol·licitar una autorització a l’Ajuntament. Aquesta autorització s’atorga a condició de complir unes normes higienicosanitàries, de convivència i respecte a l’espai públic, i a condició de col·laborar en el programa CER.

Si vols participar com a voluntari/ària o informar-te pots posar-te en contacte amb el Departament de Salut de l’Ajuntament:
Telèfon: 93 645 07 00
Correu electrònic: scc.salut@santacolomadecervello.cat

La finalitat de gestionar les colònies de gats amb el suport de persones voluntàries és tenir-los controlats en un punt concret. Per això és molt important que ningú no els alimenti fora de les zones controlades, de manera que els animals s’acostumin a menjar pinso sec en els punts d’alimentació establerts.

Per això està prohibit alimentar animals als espais públics sense l’autorització de l’Ajuntament, ja que pot ocasionar problemes d’insalubritat i interferir en els programes de controls de colònies. Alimentar gats de carrer sense autorització està sancionat amb multes de 100 a 400 €

Els gats són animals protegits

El gat és un animal protegit per la Llei de protecció dels animals de la Generalitat de Catalunya. Maltractar, fer mal o infringir qualsevol altre perjudici als gats que viuen al carrer està sancionat amb multes que van des dels 300 als 45.000 € segons els danys.

Pel que fa als gats domèstics, és important que les persones propietàries d’un gat l’esterilitzin, l’identifiquin amb un xip i una xapa, l’inscriguin al cens municipal (servei gratuït) i no l’abandonin mai, donat que un gat de casa no sobreviu en una colònia de carrer. L’abandonament és una infracció greu sancionada amb multes de 3.001 a 9.000 €

Darrera actualització: 13.04.2021 | 12:03