Com fem el control de plagues a la via pública?

Dimarts, 15 de juny de 2021 a les 18:00

Per tal de controlar la proliferació de plagues a la via pública, i més concretament de les paneroles, l’Ajuntament realitza tractaments periòdics al clavegueram amb pintura biocida. L’últim tractament es va aplicar el 8 de maig i n’hi ha un altre previst per al 22 de juliol. A banda d’aquests tractaments periòdics, l’Ajuntament disposa d’un servei d’atenció d’incidències, i si es comprova que hi ha paneroles, s’aplica de nou el tractament allà on s’han detectat al més aviat possible.

Les paneroles també es poden trobar a la llar a cuines, eixides i en general a qualsevol espai que sigui càlid i humit. Per tal d’evitar que hi accedeixin és convenient instal·lar barreres com mosquiteres i tancar les aigüeres. Si es detecten paneroles, es poden utilitzar paranys i tractaments d’ús domèstics, sempre seguint les instruccions. I en casos més greus, contractar una empresa especialista en el control de plagues, que haurà d’estar registrada al ROESP.

Si necessiteu més informació sobre el tractament de plagues, o voleu posar en coneixement de l’Ajuntament l’existència de paneroles, poseu-vos en contacte amb la Regidoria de Salut:

Tot i que des del Departament de Salut realitzem tractaments periòdics i per avís al clavegueram, s’han de tenir en compte alguns factors:

 • Els tractaments no poden eliminar totes les paneroles del clavegueram, sinó impedir el màxim possible que aquestes surtin cap a l’exterior. És inevitable que hi hagi paneroles al clavegueram. Intentar eliminar-les resultaria més perillós per la salut de les persones i del medi, del que ho són les pròpies paneroles.
   
 • Les condicions meteorològiques fan que hi hagi anys, o temporades, on hi hagi moltes més paneroles que altres i també afecten a l’eficàcia del tractament aplicat.
   
 • Des de fa uns anys es veuen moltes més paneroles que antigament perquè el clavegueram ha estat ocupat per una espècie de panerola americana que és molt més gran, i prolífica que la panerola que hi havia antigament. A més a més aquesta espècie és més resistent i vola amb la qual cosa pot arribar amb més facilitat a indrets on abans no arribaven.
   
 • L’Ajuntament té la responsabilitat de controlar les plagues a l’espai públic però no als espais privats.Molts edificis tenen paneroles que viuen als desguassos i que només es poden eliminar fent tractaments en aquests espais. A banda dels desguassos les paneroles poden viure en cuines, eixides, i en general qualsevol espai que sigui càlid i humit. I no desapareixeran si no es tracten aquests espais.

També us fem arribar una sèries de consells que poden ajudar-vos a reduir la presència d'espècies no desitjades a la llar:

 • La més important és instal·lar barreres físiques perquè aquests insectes no puguin entrar als habitatges i establiments comercials: és molt recomanable la instal·lació de mosquiteres a portes i finestres,i deixar tancats totes les aigüeres que han de tenir aigua als sifons, d’aquesta manera també s’evita la presència de mosquits a les llars.
   
 • Si ho considereu necessari podeu utilitzar paranys i tractaments d’ús domèstic, sempre seguint les instruccions dels fabricant.
   
 • En cas que continueu tenint paneroles, en un espai privat, podeu contractar els serveis d’una empresa especialista en control de plagues, que haurà d’estar registrada al ROESP
Darrera actualització: 17.06.2021 | 11:02