El Pla local de salut assoleix una part significativa dels seus objectius

Dijous, 4 de gener de 2024 a les 09:00

Entre les diferents actuacions previstes, s’han dut a terme més d’un centenar de tallers al llarg de l’any 2023

La salut i el benestar de les persones són qüestions que es veuen afectades per nombrosos factors que no han d’estar necessàriament vinculats al sistema sanitari: la situació socioeconòmica, l’entorn o el model urbanístic, per exemple, tenen un impacte directe sobre la salut de la ciutadania, tal com va demostrar la pandèmia de COVID-19. Amb la voluntat de disposar d’una eina que permeti actuar de manera transversal, l’Ajuntament aprovava al mes de gener del 2023, de manera inicial, el Pla local de salut de Santa Coloma de Cervelló per al període 2023-2026, un document en el qual es recull un pla d’acció que contempla un total de 61 actuacions repartides en deu línies estratègiques.

El tancament de l’any ha permès constatar els avenços significatius assolits en el compliment de les actuacions previstes, especialment aquelles establertes a curt termini.

A continuació podeu consultar-ne algunes de les més significatives dutes a terme en el marc del pla.

Es reobre el consultori de la Colònia Güell

El passat 18 de setembre, el Consultori tornava a oferir servei a la ciutadania. L’equipament, que es va tancar a l’inici de la pandèmia de COVID-19, ha estat objecte d’una remodelació —a càrrec de l’Ajuntament— centrada principalment a millorar-ne l’accessibilitat, tal com reclamava el Departament de Salut com a condició per a restablir-hi el servei. El Consultori ofereix atenció a unes quaranta persones a la setmana.

El municipi se suma a la Red Española de Ciudades Saludables (RECS)

El nostre municipi ja es troba adherit a la RECS, que està integrada en la Federació de Municipis i Províncies. La xarxa treballa en la promoció i la protecció de la salut d’acord amb els principis d’actuació del projecte Healthy Cities, de l’Organització Mundial de la Salut.

Fomentant els hàbits saludables en l’esport

Entre les diferents actuacions per al foment dels hàbits saludables, l’Ajuntament ha impulsat dos programes destacats en l’àmbit esportiu: d’una banda, el «3r Temps Saludable», a través del qual, i amb la col·laboració de les entitats esportives, es proporciona fruita a les i els membres dels clubs locals i dels equips rivals per a fomentar-ne el consum; de l’altra, el Programa de Salut per a Entitats Esportives Municipals, mitjançant el qual s’ofereixen sessions pràctiques a les associacions per a crear hàbits saludables de cara a la prevenció de lesions i la millora de l’elasticitat i mobilitat del cos.

Adhesió a la Taula Salut i Natura

El nostre municipi s’adhereix al fòrum d’agents públics i privats Taula Salut i Natura i preveu l’aprovació, aquest gener, de la declaració sobre la interdependència salut-natura a Catalunya. Aquesta declaració reconeix la importància de la natura com a potenciadora de la salut i, per tant, la importància de preservar-la.

Actuacions urbanístiques que vetllen per la nostra salut

Al llarg del 2023, l’Ajuntament ha desenvolupat, i està desenvolupant encara, diferents actuacions urbanístiques que tenen per objectiu vetllar per la salut ciutadana. Entre aquestes hi trobem la col·locació de tendals a la plaça Pi Tallat per a protegir del sol durant l’estiu, la millora de l’accessibilitat al cementiri i la reforma de la plaça de les Vinyes.

Sensibilitzant sobre la importància de la salut

Amb l’objectiu d’estendre la conscienciació en aquest àmbit, el municipi es va sumar al Dia Mundial de la Salut amb una caminada fins a la Colònia Güell i una visita a la cripta. A més, els dies 2 i 3 de desembre, es va realitzar la campanya «Santa Coloma x la Salut» —amb activitats d’atenció plena i de benestar emocional i amb formació en primers auxilis— i, durant els dies 15 i 16 de desembre, ens va visitar la Sex Truck per educar en salut sexual amb motiu de La Marató de TV3.

115 tallers i formacions al llarg d’un any

La prevenció d’addiccions, la sexualitat, l’alimentació saludable o el benestar emocional són només algunes de les qüestions que s’han tractat en els 115 tallers i formacions que s’han ofert, al llarg del 2023, a infants i joves, gent gran, famílies o a la població de Santa Coloma en general. D’aquests, 80 tallers han estat impartits per la Diputació de Barcelona, mentre que l’Ajuntament n’ha organitzat 35, 26 dels quals han tractat sobre primers auxilis (en el marc del conveni que l’Ajuntament va signar amb l’entitat Aktua, Primers Auxilis). Aquests 115 tallers de l’any passat són 18 més que els oferts l’any anterior (2022), a banda de programes específics com el de salut menstrual sostenible.

Darrera actualització: 04.01.2024 | 09:27