Finalitzats els treballs per retirar arbres caiguts al bosc i reduir el risc d’incendi

Divendres, 23 d'octubre de 2020 a les 09:00

El passat 10 de setembre es van iniciar els treballs de retirada d’arbres caiguts, trencats o que presenten risc de caure a una finca de gairebé 13 hectàrees de bosc situada per sobre de Can Via i que arriba gairebé fins al cim de Sant Antoni.

Es tracta d’una finca privada que va patir danys importants durant el temporal Glòria del passat mes de gener. El Projecte de Gestió Forestal per a la Prevenció d'Incendis al Baix Llobregat ha identificat aquesta finca com una zona vulnerable on és prioritari reduir la massa boscosa per evitar el desenvolupament de grans incendis forestals.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló forma part del Projecte de Gestió Forestal per a la Prevenció d'Incendis al Baix Llobregat, liderat per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat i dels ajuntaments implicats. També preveu l’actuació en zones afectades per fenòmens naturals com poden ser els incendis o les ventades.

Aquest projecte de prevenció d’incendis defineix les àrees de gestió forestal estratègiques on l’execució de treballs per a la reducció del combustible són prioritaris per a la defensa de persones i béns, així com per a evitar el desenvolupament de grans incendis forestals.

El programa d'actuacions d'aquest projecte per al 2020 va identificar una gran finca de Santa Coloma de Cervelló que necessitava una actuació urgent per la seva vulnerabilitat i el seu elevat risc d'incendi forestal.

Superada la fase de planificació i de tramitació administrativa, amb l’autorització de la propietat i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, s’han dut a terme els treballs de gestió forestal estratègica en aquesta finca de gairebé 13 ha que es situa per sobre de Can Via arribant gairebé a dalt de Sant Antoni.

Els treballs han consistit en retirar els pins caiguts, els trencats o els que suposaven  un risc de caure properament. Un cop retirats els pins, s’ha fet la selecció de tanys de roure i alzina que tenen més vigor i no han estat afectats per la caiguda de pins amb la ventada. D’aquesta manera, s’ha prioritzat la selecció de roures i alzines per davant del pi blanc i s’ha reduït la competència entre els peus seleccionats. Finalment, s’han trossejat i incorporat al terreny les restes de brancada per a la seva descomposició in-situ. Amb aquesta actuació, es promou el canvi d’espècie dominant en favor de l’alzina i en detriment del pi. Es millora  l'estabilitat de l’estructura forestal i es redueix la competència entre els peus afavorint el creixement en alçada i en diàmetre dels peus seleccionats amb l’objectiu que el bosc evolucioni més ràpidament cap a un alzinar adult que sigui més segur en cas de patir una nova ventada o un incendi i a més suposi un augment de la biodiversitat a la zona, doncs majoritàriament està dominada per boscos de pi blanc.

Amb aquesta actuació, l’ajuntament vol iniciar i incentivar la gestió forestal sostenible als boscos del nostre municipi que tants anys fa que van deixar de ser gestionats. Amb la gestió agroforestal del nostre entorn aconseguirem tenir un municipi més segur per als veïns en cas d’incendi, boscos més ben preparats per al canvi climàtic que ja tenim aquí i amb major biodiversitat de flora i fauna.

Darrera actualització: 23.10.2020 | 07:46

Imatges

Finalitzats els treballs per retirar arbres caiguts al bosc i reduir el risc d’incendi