La prospecció arqueològica del Montpedrós corrobora la importància patrimonial del cim

Dijous, 30 de setembre de 2021 a les 12:00

Els treballs de prospecció arqueològica que es van realitzar al cim del Montpedrós el passat mes de maig i que es van presentat al públic el dimecres passat, han corroborat la importància arqueològica i patrimonial del cim del Montpedrós, un enclavament estratègic de vital importància durant l’Edat Mitjana però amb sostrats d’altres períodes més antics.

Així ens ho van explicar el passat dimecres la Gemma Martí, Llicenciada en humanitats i historiadora local, i el Roger Sala, responsable de l'estudi, en l'acte de presentació pública dels resultats obtinguts a la prospecció arqueològica. L'acte, que es va celebrar al pati de can Baruta, va reunir a una quarantena de persones que van gaudir d'una interessant dissertació sobre els vestigis que amaga aquest indret i el seu important valor patrimonial.

L'Abel Anguiano, regidor de Patrimoni, va donar la benvinguda als assistents i va donar pas a la Gemma Martí, qui va introduir al públic dins el context històric del jaciment montpedrosí i va repassar la seva evolució des del primer poblament iber fins a l'assentament medieval i la fortificació del Castell Nou dels Cervelló.

El Roger Sala, responsable de l'empresa que ha fet els treballs de fotogrametria de les restes en superfície i el sondeig del subsòl amb georadar (SOT Prospecció Arqueològica) va exposar la metodologia de treball i els resultats obtinguts.

Aquests treballs han proporcionat una informació de gran utilitat. D'una banda, s'han catalogat els elements arquitectònics visibles que queden en superfície –trams de muralla, bestorres, La Torrassa- a través d'un escanejat amb fotogrametria d'imatges de gran resolució en models 3D. De l'altre, el sondeig amb georadar ha permès obtenir una guia de gran utilitat per als arqueòlegs de cara a futures excavacions, radiografiant tot el subsòl i posant en evidència les restes que hi han amagades sota terra, com una cisterna medieval on s'emmagatzemava l'aigua per a resistir els setges.

Darrera actualització: 01.10.2021 | 13:59