L’Ajuntament activa l’alerta del Pla de protecció civil municipal per risc extrem d'incendi forestal i onada de calor

Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 12:00

Ja s’han posat en marxa les primeres actuacions, i els responsables municipals de l’emergència estan en contacte permanent amb el CECAT.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló ha activat aquest dijous l'alerta del Pla d'Actuació Municipal per a Risc d'Incendis Forestals i Onada de calor, després que la Generalitat hagi decretat el Nivell 3 del Pla Alfa a 275 municipis de tot Catalunya.

Els responsables dels diferents grups d’actuació estan en actiu, i s’ha traslladat l’alerta als serveis municipals i col·lectius afectats pel pla alfa perquè prenguin les mesures corresponents: pagesia, educació en el lleure i esports, persones propietàries de finques forestals, entitats veïnals de barris situats en zones forestals i personal que treballa a l’exterior.  Pel que fa als camins forestals, als accessos al bosc i entorn forestal s’ha instal·lat senyalització recomanant evitar accedir i realitzar activitats al bosc i s’ha reforçat la vigilància en l’entorn forestal amb una unitat del Pla de Vigilància d’Incendis de la Diputació de Barcelona i l’ADF Puig Vicenç.

L’Ajuntament també ha habilitat una xarxa de refugis climàtics, equipaments municipals i espais públics climatitzats on les persones més vulnerables es poden protegir de la calor en dies de temperatures extremes. L’Ajuntament, la Biblioteca Pilarin Bayés, el Casal de la Gent Gran de Santa Coloma i el Centre d’Interpretació de la Colònia Güell s’han integrat a aquesta xarxa, i s’està treballant amb el comerç local perquè alguns establiments també puguin col·laborar en la xarxa de refugis climàtics.

El consistori demana màxima precaució i col·laboració a la ciutadania i recorda que cal avisar al 112 o al telèfon 24 hores de la Policia Local 669 404 729 en cas de detectar fum o foc.


Us recordem les prohibicions i restriccions que comporten l'activació del nivell Alfa 3

  • Es restringeix l'ús d'eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s'han d'utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
  • Es suspenen les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.
  • Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi.
  • Es suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores.
  • S'exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.
  • Es suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.
  • Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s'exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Segueix l'evolució de la situació en aquest enllaç.

Darrera actualització: 15.07.2022 | 15:26