L’Ajuntament avança en la prevenció davant del risc d’incendis a Santa Coloma de Cervelló

Dilluns, 4 de juliol de 2022 a les 10:00

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló posa en marxa una bateria d’actuacions dirigides a pal·liar el risc d’incendis forestals al poble durant els mesos més calorosos de l’any. La neteja de l’entorn natural és una peça clau per a evitar els perills del foc a l’estiu

Els treballs estan dirigits, d’una banda, al manteniment de les franges de protecció contra incendis de les urbanitzacions de Sant Roc, Can Via, Cesalpina i la Pineda. A més, seguint el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis (PPI), l’Ajuntament netejarà els camins forestals del terme municipal amb el doble objectiu de reduir la probabilitat que s’hi  rodueixin incendis i de facilitar-ne l’extinció en el pitjor dels casos. En darrera  instància, el Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona aportarà a la nostra població dues persones que es dedicaran a la vigilància de l’entorn fins a principis de setembre, sense despesa per a l’Ajuntament.

Pel que fa a les actuacions relatives al manteniment de la franja perimetral situada a la zona de Sant Roc, el 14 de juny va finalitzar-hi una estassada mecànica del sotabosc que ha costat 3.789,72 €. La neteja de les franges de Can Via, Cesalpina i la Pineda es farà a través de la tècnica de la silvopastura, un sistema que consisteix a combinar el  asturatge dels animals amb la neteja de les àrees boscoses, per un pressupost de 2.500 €. Ambdues intervencions han estat subvencionades al 60 % per la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, seguint el PPI 2020-2026, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i l’Agrupació de Defensa Forestal Puig Vicenç són responsables del manteniment de la plataforma i de la secció del camí que va de Can Salgado a la Via Cornisa i de la secció del Pla de les Bruixes que s’estén cap a Cesalpina, amb la finalitat de garantir que  qualsevol dotació d’emergències pugui accedir a la zona sense problemes. El cost d’aquestes actuacions és de 2.276,50 €, subvencionats d’un 90 % per la Diputació de Barcelona, mentre que el consistori n’assumeix el 10 % restant.

En l’àmbit privat, l’Ajuntament ja ha enviat requeriments a les persones propietàries de parcel·les situades a les franges de protecció perquè netegin els seus espais, n’aclareixin la vegetació o tallin els arbres que estiguin en mal estat.

La prevenció, la primera barrera contra el foc

Amb la primera onada de calor de la temporada aquest mes de juny, l’Ajuntament ha activat la situació de prealerta del pla especial d’emergèn-cies per a incendis. Tots i totes hem de seguir una sèrie de recomanacions per a col·laborar a evitar que aparegui el foc:

•    No llencis burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
•    Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
•    Si vius en una casa, neteja el jardí de vegetació, mantingues una distància de 6 metres entre els arbres i evita que les capçades es toquin entre elles i a la façana.
•    Mantingues netes les franges de protecció perimetral.
•    No llancis coets, petards, focs d’artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses.
•    No utilitzis barbacoes que no estiguin autoritzades.
•    Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l’abocador o triturar-los, i en faran compost.
•    No deixis mai escombraries ni deixalles al bosc.
•    Si vius en una casa tingues a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d’aigua.
•    No circuleu amb vehicles a motor com ara motocicletes pel bosc.

Darrera actualització: 12.07.2022 | 08:53