L’Ajuntament declara l’emergència climàtica a Santa Coloma de Cervelló

Divendres, 27 de setembre de 2019 a les 16:00

L’Ajuntament ha declarat l’estat d’emergència climàtica a Santa Coloma de Cervelló en el Ple Municipal celebrat ahir 26 de setembre, i dóna suport a la convocatòria de Vaga Mundial pel Clima convocada per al dia d'avui. 

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament s’uneix a les institucions i governs d’arreu del món que han declarat formalment una emergència climàtica i ambiental, dóna suport a les mobilitzacions internacionals que han portar a la convocatòria de la Vaga Mundial pel Clima per al dia d'avui, i es compromet a desplegar un seguit de mesures en l’àmbit local per reduir els efectes de la crisi climàtica i per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

L’Ajuntament s’ha compromès a subscriure l’Agenda 2030 aprovada per l’ONU i treballar per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que impliquen tot un seguit de mesures d’abast local.

Així doncs, l’agenda mediambiental local recull la voluntat de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, i d’animar el teixit econòmic del municipi perquè s’adhereixi al Programa d’Acords voluntaris per a la Reducció de les Emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle desenvolupat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Es compromet a elaborar un Pla d’Actuació per abandonar l’ús de combustibles fòssils i passar a fer servir energies cent per cent renovables; a reforçar la incorporació del desenvolupament sostenible i l’emergència climàtica en els programes educatius del municipi per tal d’informar, sensibilitzar i formar la ciutadania; a avançar en una economia local i de proximitat, que impulsi la sobirania alimentària, la silvicultura, l’agricultura i la ramaderia ecològica i de proximitat.

Els compromisos adquirits en l’àmbit local també contemplen continuar amb el compromís BIOSPHERE de turisme sostenible aprovat la passada legislatura, i del qual la Colònia Güell és destí turístic sostenible pioner; continuar desenvolupant accions del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) per tal de reduir el consum energètic a través d’iniciatives com els canvis en l’enllumenat públic, instal·lacions fotovoltaiques, campanyes de sensibilització, etc. També es planteja implementar un nou model de recollida i gestió dels residus que prioritzi la reducció de les deixalles generades i la millora de la selecció en origen. L’acord aprovat també contempla la creació d’una Taula de treball i de seguiment política i tècnica per a l’elaboració d’un Pla d’Actuació que integrarà la perspectiva de gènere, i la creació d’un mecanisme de presa de decisions ciutadà de caràcter vinculant amb competències en matèria de vigilància, seguiment i control de les mesures adoptades al pla d’actuació. El text complet de la moció el podeu llegir al web de l’ajuntament www.santacolomadecervello.cat.

Aquest compromís amb el clima no és nou, i l’any 2010 l’Ajuntament ja es va adherir al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, assumint els objectius de la Unió Europea de reducció de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle, i ja s’han fet actuacions en aquest sentit, aplicant el Pla d’Acció d’energia Sostenible (PAES) i invertint en energies fotovoltaiques.

L’Ajuntament dóna suport a la Vaga Mundial pel Clima

L’Ajuntament s'ha sumat a les mobilitzacions internacionals contra el canvi climàtic amb la convocatòria d’una concentració a la plaça de l’Ajuntament avui divendres 27 de setembre a les 12 hores, on s'ha llegit un manifest reivindicatiu amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima convocada per avui. El consistori també anima la ciutadania local a participar en la manifestació convocada als jardinets de Gràcia avui a les 18.00 h com a resposta a l’actual situació d’emergència climàtica.

Darrera actualització: 27.09.2019 | 17:56