L’Escola Pla de les Vinyes participa en un projecte de millora de la biodiversitat al Parc de Can Lluc

Dimecres, 15 de març de 2017 a les 14:00

Aquest curs els alumnes de sisè de l’Escola Pla de les Vinyes participen en el projecte “Caixes niu i cens de biodiversitat al Parc de Can Lluc” que promou l’Àrea Metropolitana de Barcelona als parcs i platges metropolitans, amb el suport de l’Ajuntament.

L’objectiu és facilitar als centres educatius oportunitats d’aprenentatge vivencial, i promoure la implicació i vinculació dels alumnes en la conservació mediambiental i la promoció del seu entorn més proper.

L’AMB ha aprovat deu projectes d’aquest tipus a cinc municipis de l’àrea metropolitana, entre ells, el projecte presentat per l’Escola Pla de les Vinyes i l’Ajuntament. L’objectiu és disposar d’informació sobre la fauna i flora del Parc de Can Lluc, donar-la a conèixer i sensibilitzar la població sobre la necessitat de preservar-la i documentar-la, i de la importància d’aquest espai per a la biodiversitat.

La metodologia amb què treballen els alumnes és la de l’aprenentatge i servei. Per posar en valor el servei a la comunitat, els alumnes adquireixen nous continguts, competències, habilitats i valors, i a continuació fan un servei comunitari donant a conèixer els aprenentatges, contribuint amb dades i altra informació, i realitzant intervencions de millora al parc.

Els alumnes realitzen activitats a l’aula, com recerca d’informació i estudi sobre el parc (la seva història, la flora i fauna), sobre els ocells (on viuen, què mengen, la seva fisiologia) i elaboren un inventari de les caixes niu del parc i un estudi de les espècies que les utilitzen. També fan tallers i jocs a l’aula i al parc, per conèixer els sons dels ocells més comuns que trobem al parc i per aprendre a identificar-los.

Al gener els alumnes van penjar al parc 12 caixes niu que havien construït ells mateixos, van netejar i reparar les que ja hi havia al parc, i van ubicar en un plànol totes les caixes existents. A l’abril tenen prevista una activitat d’observació d’ocells i recollida de dades, que s’introduiran al web www.ocellsdejardins.cat, un projecte de ciència ciutadana de l’Institut Català d’Ornitologia que ajuda els científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. També a l’abril faran una observació de les caixes niu i recollida de dades, que seran introduïdes al web www.nius.cat, una altra iniciativa de ciència ciutadana destinada a obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells, és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

L’AMB coordina el projecte amb l’Ajuntament, i ofereix suport tècnic i material a l’escola, i el centre es compromet a desenvolupar el projecte durant el curs escolar i a aportar les dades i resultats obtinguts.

Darrera actualització: 18.01.2018 | 14:03