Localitzats dos nius inactius de vespa asiàtica a Santa Coloma

Dimecres, 17 de febrer de 2021 a les 10:00

L’Ajuntament ha localitzat i manté controlats dos ruscs inactius de vespa asiàtica al municipi que no representen cap perill perquè estan buits i no s’aprecia cap insecte.

Un dels nius inactius s’ha localitzat al Parc de Can Lluc, i el segon a la Riera de Can Julià. Tots dos es mantenen controlats i s’ha extremat la vigilància per detectar si apareixen nous ruscs a la zona a partir de les reines que van abandonar el niu a la tardor.

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) no és una espècie més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. Potser la seva picada és una mica més dolorosa, però al tractar-se d’una espècie invasora, el seu principal perill és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. Per això la proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles. I també té un efecte indirecte sobre la biodiversitat, un fet preocupant.

Davant la presència d’insectes o nius de vespa asiàtica, cal actuar com ho faríem amb qualsevol vespa o abella. Cal tenir en compte que, si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, ens poden atacar molts exemplars alhora. Per tant, el més prudent és no apropar-se al niu i, sobretot, no manipular-lo. Doneu avís a l’Ajuntament.

El cicle vital de la vespa asiàtica comença entre març i abril, quan les reines surten dels seus refugis i fan nous nius que van creixent. Aquest cicle dura més o menys fins a l’octubre, moment en què les reines abandonen el rusc per passar l’hivern i les obreres van morint.  És doncs entre els mesos de març i abril quan els ruscs comencen a ser actius i és quan s’han de retirar per evitar picadures, i sobre tot, per evitar que les vespes es vagin propagant i ocasionant problemes a les abelles.

Si detecteu algun rusc comuniqueu a l’Ajuntament la seva ubicació.

AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE CERVELLÓ
Telèfon: 93 645 07 00
Adreça electrònica Departament de Salut: scc.salut@santacolomadecervello.cat

Més informació sobre la vespa asiàtica:
Parc Natural de Collserola
Generalitat de Cataluya. Departament de Medi Ambient

Darrera actualització: 17.02.2021 | 14:46