Orgull de Baix, Memòria de paisatge, un projecte intergeneracional per recuperar la memòria històrica del Baix Llobregat

Divendres, 30 de juny de 2017 a les 10:00

El passat 15 de juny va tenir lloc l’acte de cloenda del projecte Orgull de Baix. Memòria de paisatge que es va celebrar al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i en el qual es van projectar i presentar els nou microdocumentals que han realitzat un grup de joves i de persones més grans de 65 anys de la comarca del Baix Llobregat. 

Aquest treball s’inscriu en el projecte Orgull de Baix, un documental interactiu que descobreix el tresor ecològic i agrícola de la comarca del Baix Llobregat, la història i la lluita dels seus habitants per mantenir la seva identitat lligada al riu, al delta i a la producció de la terra, superant les pressions urbanístiques de la gran ciutat que té al costat, Barcelona. Entre els participants en la producció dels microdocumentals, hi ha quatre vilatans del nostre poble, la Mercè Olivé, la Montserrat Millàs, la Núria Solé i el Josep Padró.

Orgull de Baix, Memòria de paisatge és un treball de creació col·laborativa que ha convocat un grup de persones majors de 65 anys i un grup de joves adolescents de diferents poblacions del Baix Llobregat per a participar en un procés de recuperació de la memòria històrica i del passat agrícola i ramader de la comarca. Durant els darrers dos mesos, i junt amb l’equip d’Orgull de Baix, joves i grans s’han reunit un cop per setmana per treballar plegats en un procés de creació col·lectiu i obert, amb l’objectiu de produir microdocumentals de tres minuts de durada que ens ajudaran a descobrir i recuperar històries sobre la memòria i la transformació del paisatge de la comarca. Els 24 participants a Orgull de Baix. Memòria de paisatge han format nou equips de producció, amb joves i grans barrejats, i cadascun d’ell s’ha encarregat de produir un microdocumental, filmat i muntat amb dispositius mòbils i tauletes, sobre les qüestions que els preocupen pel que fa al conflicte entre agricultura i desenvolupament urbà al Baix Llobregat.

L’acte del passat 15 de juny, en el qual es van projectar les peces documentals produïdes pels equips, va comptar amb l’assistència dels participants al projecte i va ser conduït per la Isabel Fernández, directora del projecte, i la Conxita Sánchez, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals. 

Els resultats del treball s’incorporaran al documental interactiu Orgull de Baix i estaran accessibles per a través de la web del projecte www.orgulldebaix.cat 

Agraïm a totes les persones que han participat el seu treball en aquesta experiència intergeneracional i intercomarcal i permetre’ns gaudir dels resultats.

Memòria de paisatge és un projecte d’Isabel Fernández i Al Pati Produccions, i compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa, i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Darrera actualització: 09.02.2018 | 16:51