Primeres passes per a la integració tarifària a la zona 1 del transport públic

Dimecres, 1 de febrer de 2017 a les 08:00

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló ha liderat la unió dels 18 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que pertanyen a la zona 2 del sistema tarifari integrat per reclamar la integració a la zona 1 i la millora del servei de transport públic als nostres municipis.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està formada per trenta-sis municipis de l’entorn de Barcelona. Divuit d’aquests municipis formen part de la zona 1 del sistema tarifari integrat del transport públic, i els divuit restants formem part de la zona 2. Des de l’Ajuntament fa anys que reivindiquem la integració del nostre poble a la zona 1 i la millora del servei d’autobús, però fins ara les respostes rebudes mai havien estat massa esperançadores.

Des de l’Ajuntament hem promogut reunions amb els divuit municipis que formem part de la segona corona. Amb un ampli consens, els municipis hem posat de manifest i sobre la taula les necessitats i reivindicacions del nostre territori en matèria de transport públic.

Com a resultat d’aquest esforç conjunt, l’AMB va convocar el passat 23 de gener una reunió d’alt nivell amb els divuit municipis, a la que va assistir l’alcaldessa de Santa Coloma de Cervelló, Anna Martínez. Arran d’aquest ampli consens entre els municipis a l’hora de plantejar una reivindicació conjunta, vistes les propostes i el calendari per avançar en una millora del servei de transport públic metropolità que faciliti la mobilitat i equilibri els drets de tota la ciutadania de l’àrea metropolitana, l’AMB ha presentat una proposta de pla treball per a “la integració al servei de transport públic de l’AMB dels municipis de la segona corona”. Segons aquest pla, el gener del 2018 es preveu igualar les tarifes de la zona 1 i de la zona 2, i els anys següents, fins al 2021, es preveu anar incorporant millores en els serveis i les infraestructures.

La integració a la primera corona suposà igualar-nos a la resta de municipis que ja en formen part, en drets i també en deures. Per tant, els municipis de la zona 2 passaríem a pagar el tribut metropolità del transport, com ja estan fent els municipis de la zona 1. Aquest tribut el cobra l’AMB, i es calcula basant-se en un percentatge de l’IBI de cada bé immoble.

A diferència dels altres municipis que formen la segona corona, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, per un antic conveni amb l’extingida Entitat Metropolitana del Transport (EMT), té la singularitat de disposar de transport urbà metropolità ja fa anys, i en contrapartida ja aportem a l’AMB una part del tribut metropolità del transport, així que l’impacte econòmic serà menor que en els altres municipis. En contrapartida al tribut, disposarem d’un transport públic més barat, i d’un servei de bus millorat en itineraris i freqüències de pas, a més de poder accedir a ofertes actualment restringides a la zona 1, com les targetes amb tarifació social per a persones aturades, joves, pensionistes, etc. Disposar d’un transport de qualitat i més econòmic pren una especial importància en aquests moments, sobretot per les mesures que s’estan planificant per minimitzar els problemes de contaminació a l’entorn de Barcelona, i que comportaran limitacions i restriccions als vehicles privats contaminants a favor del transport públic.

Des de Santa Coloma de Cervelló estarem vigilants a l’evolució d’aquestes propostes i continuarem treballant i reivindicant insistentment la inclusió a la primera corona tarifària, una millora en la freqüència en la línia L76 i millors connexions amb els municipis veïns. Així ho traslladarem en les reunions que durant les properes setmanes mantindrà l’AMB amb cadascun dels divuit municipis de la zona 2 per analitzar les molt diverses realitats i les necessitats particulars de cadascun d’ells.

L’Ajuntament compartirà properament la informació presentada per l’AMB amb la Plataforma per la Mobilitat de Santa Coloma de Cervelló, per avançar conjuntament amb la ciutadania en aquests objectius llargament esperats, i que sembla que estan una mica més a prop.

Darrera actualització: 14.02.2018 | 12:28