Santa Coloma de Cervelló s’adhereix a la 23a Setmana Sense Fum

Dimecres, 25 de de maig de 2022 a les 09:00

Del 25 al 31 de maig se celebra la setmana sense fum amb el lema “Viu sense fumar i comença sumar” per sensibilitzar a la població sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar l'hàbit de consumir tabac i poder gaudir d'un ambient lliure de fum. Des de l’any 2016 l’Ajuntament de Santa Coloma s’adhereix a la seva celebració.

Aquest any centrem la campanya a oferir informació sobre quines són les conseqüències per a la salut del fet de fumar, i ens centrem en les raons per deixar de fumar o fumar menys. I el dia 31 de maig, coincidint amb el Dia mundial sense fum, et propsem intercanviar cireres per tabac en diversos edificis municipals: a l'Ajuntament, al Cenctre Cívic Can Bartua, al Pavelló Poliesportiu, al Camps de Futbol Municipal Eusebi Güell, al CRJ Can Carletes i al CAP de Santa Coloma.

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable. És un dels factors de risc més importants de malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. No només per les persones fumadores, ja que l'exposició al fum de tabac de persones no fumadores incrementa el risc de càncer de pulmó i d'altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

La meitat de les persones fumadores moriran prematurament per causes relacionades amb el tabac, i es calcula que el 12% de totes les defuncions mundials estan relacionades amb el tabac.

Els beneficis de deixar de fumar són ben clars; deu anys després de deixar el tabac, les persones exfumadores tenen la meitat de risc de morir per càncer de pulmó que les persones que encara fumen, i el risc de morir per infart de miocardi torna al nivell basal al cap de 15 anys de deixar de fumar. Deixar de fumar no és sempre fàcil, però cada cop hi ha més persones que han aconseguit abandonar completament el tabac. En cas de dubte, és útil consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions.

Raons per deixar de fumar o fumar menys:

1. De mitjana cada persona fumadora es gasta 135 € al mes en tabac, que són 1.620 € per any. Imagina't el que pots fer amb aquests diners cada any. I si fumes durant 20 anys són 32.400 €, només en tabac.

2. Els fumadors perjudiquen la salut de les persones que hi conviuen que es converteixen en fumadors passius. En el cas de nadons tenen molt més risc de morir de forma sobtada, de patir asma o de què sigui més greu.

3. Saps a què es deu el mal alè de les persones fumadores? El tabac altera la flora bacteriana de la boca afavorint que es multipliquin uns bacteris que descomponen les restes de menjar que queden entre les dents (sapròfits) generant un compost sulfurós, el metil mercaptà, que fa molta pudor, de fet és responsable de la pudor de les mofetes.

4. Vols saber com afecta el tabac a la salut de les dones?
• El risc de patir un infart es multiplica per 10 en dones que fumen i prenen anticonceptius hormonals orals
• La menopausa s'avança entre 2 i 3 anys amb relació a les dones no fumadores
• Augmenta el risc de patir osteoporosi

5. El tabac afecta molt a la sexualitat masculina i a la fertilitat. Fumar 20 cigarretes al dia augmenta el risc d'impotència un 60%, ja que el tabac provoca afectacions importants al sistema circulatori.

6. Fumar és un bon tractament anti bellesa:
• Tenir cigarretes a la boca modifica les línies d'expressió de la boca esborrant el somriure i provocant arrugues característiques
• Fa tornar les dents grogues
• Fa que la pell perdi elasticitat i s'arrugui molt més.

7. El tabac una amenaça per al medi ambient. Saps per què?
• Les burilles representen entre el 30 i el 40% de la brutícia recollida en la neteja viària. Una burilla pot contaminar fins a 50 litres d'aigua, ja que conté nicotina, quitrà i altres substàncies acumulades al filtre
• La indústria del tabac és una de les grans contribuents a la desforestació mundial. Per fabricar 300 cigarretes és necessari talar 8 arbres
• Contribueix a l'efecte hivernacle amb emissions anuals de 225.000 tones de CO2 anuals el mateix que 12.000 cotxes recorrent cadascun 10.000km.

Més informació

Deixar de fumar
Generalitat. Vida saludable
Infermera virtual

Darrera actualització: 25.05.2022 | 12:46