Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol

Dilluns, 15 de novembre de 2021 a les 09:00

El 15 de novembre és el Dia Mundial sense Alcohol i, com cada any, al voltant d'aquest dia, del 16 al 22 de novembre se celebra la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol que promouen diverses entitats a Europa. Durant la setmana anirem publicant a les xarxes socials falsos mites sobre l'alcohol.

Al món el consum d'alcohol és responsable de 3 milions i mig de morts cada any, principalment per accidents de trànsit, però no s'ha d'oblidar que és un dels majors factors de risc per desenvolupar alguns tipus de càncer (mama en dones, fetge, còlon rectal, boca i gola, laringe, esòfag) a més d'altres malalties com la cirrosi. Aquest risc va en proporció a les quantitats consumides. A més quantitat, més risc.

L'alcohol és una beguda de consum social i la tenim associada a moltes celebracions i a temps de lleure i esbarjo, fet que en si no és dolent quan es tracta de persones adultes i sanes. El que és important és saber diferenciar quan el seu consum és converteix en un risc per la nostra salut o per la salut dels altres. També moltes vegades el fet de consumir alcohol provoca situacions incòmodes que fins i tot poden acabar en baralles o conductes violentes. Aquests són els consums que hem d'evitar.

Com ha afectat la pandèmia al consum d'alcohol?

El consum d'alcohol i altres drogues és habitual que augmenti entre la població durant les situacions de crisi, com la que actualment estem vivint per culpa de la COVID-19. L'inici o l'augment del consum d'alcohol i altres drogues durant aquesta etapa crítica pot desencadenar un consum problemàtic de substàncies o addicció a mitjà i llarg termini.
En èpoques de crisi, també augmenta el consum d'alcohol entre persones addictes a altres substàncies, que tenen menys possibilitats d'adquirir les drogues que consumeixen habitualment, per la qual cosa utilitzen l'alcohol per substituir o pal·liar les dificultats que això els comporta.

El consum d'alcohol entre els joves

El consum d'alcohol quan les persones estan encara en fase de desenvolupament té un risc addicional, ja que pot afectar el desenvolupament del cos i molt especialment del cervell , provocant danys que en el pitjor dels casos poden afectar tota la seva vida. Com més jove es comenci a consumir alcohol més possibilitats hi ha de què provoqui aquest tipus de perjudicis.

Aquest risc és especialment important en consums intensius com el bringe drinking que significa consumir més de 5 copes en dues hores.

Què sabem del comsum d'alcohol entre els joves a Santa Coloma?

Les dades que tenim sobre el consum d'alcohol entre els joves de Santa Coloma procedeixen de dues fonts. D'una banda els resultats dels botellots que es donen en alguns punts del poble i que a banda del perjudici per a la salut dels assistents provoca molèsties de soroll i brutícia al veïnat.

I l'altra una enquesta sobre hàbits relacionats amb la salut que va fer la Diputació de Barcelona el curs passat als alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Montpedrós. D'aquest estudi es va obtenir la informació següent:

  • El 70,3% de les noies i el 58,6% dels nois havien tastat l'alcohol i, pel que fa a consum d'alt risc (emborratxar-se o prendre més de 4 copes en poc temps) el 57,7% de les noies i el 47,1% dels nois ho havien fet.
  • En referència al moment en què el consumien: festes familiars el 32,4%, bars i discoteques el 35,1% i en caps de setmana el 67,6%, resultat que coincideix amb els botellots observats.
Darrera actualització: 15.11.2021 | 09:45