Gaudeix del Nadal amb salut

Aquestes dates són una bona oportunitat per compartir moments amb la família i educar els nostres fills i filles perquè adquireixin uns hàbits saludables pel que fa a l'alimentació. Per gauidr al màxim de les festes no podem oblidar-nos de la salut!

Des dels Departaments Salut i Esports de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló us recomanem fer salut també durant el Nadal. A les festes Nadalenques ens falta espai a la taula per poder encaixar desenes de plats plens de canapès, que després donen pas als primers, i després als segons i, tot seguit, arriben els torrons, polvorons, el cava, els licors... I a més, no només un dia, sinó que es repeteix durant un seguit de dies de celebració concentrats en poc més d'una setmana.

S'estima que un menú de Nadal triplica la quantitat d'aliments recomanats en el marc de qualsevol dieta saludable i equilibrada. Cal recordar que aquests dies podem gaudir molt dels àpats, però no cal quedar empatxats perquè el nostre sistema digestiu té una capacitat limitada i se'n ressentirà.

La Generalitat de Catalunya dóna un seguit de consells per seguir una alimentació saludable durant les festes de Nadal sense haver de renunciar per complet a menjar aliments típics d'aquestes dates.

La tendència a preparar físicament el cos dies abans dels àpats nadalencs resulta cada vegada més habitual, però cal fer-ho bé. Si es gaudeix d'un pes i una alimentació saludables, no s'ha de començar una dieta per compensar els excessos que vindran. La clau està a moure's. Malgrat els esforços per controlar l'alimentació al llarg de les festes, és gairebé impossible no guanyar un parell o tres de quilos després de Nadal. L'ideal per perdre aquest pes acumulat és tornar a una dieta saludable. Mantenir el pes durant les festes de Nadal no hauria de ser missió impossible si segueixes aquests consells.

Consells per a una alimentació saludable durant el Nadal

 • Menjar de manera sana, lleugera i equilibrada els dies que no són de celebració: amb això aconseguiràs almenys no disparar el consum calòric més enllà dels àpats familiars de difícil escapatòria.
   
 • Reserva els dolços per als àpats festius: millor no deixis sobre la taula o a la vista els torrons i polvorons aquells dies que no hi ha cap àpat especial, així serà més fàcil superar la temptació.
   
 • No et saltis àpats per "compensar": si no esmorzes el dia de Nadal perquè creus que ja menjaràs prou per dinar, l'únic que aconseguiràs és seure amb més gana a la taula i començar a endrapar tot el que et passa per davant. Segueix tots els àpats i gaudeix del dinar sense excedir-te.
   
 • Intenta comprar el menjar just per al dia de la celebració: no cal que cada plat desbordi els seus límits, afegeix una ració justa tenint en compte que anirà acompanyat per canapès, postres, torrons, polvorons...
   
 • Els entrants, si són lleugers millor: hi ha propostes d'entrants baixos en calories i alhora poden satisfer el paladar dels més exigents. Per exemple preparar diferents amanides, servir el marisc bullit o afegir carns magres com el pernil.
   
 • Intenta menjar a poc a poc: mastegar a poc a poc t'ajudarà a sentir-te més saciat i així podràs menjar menys quantitat.
   
 • Menja primer la fruita abans dels torrons: en aquest cas, la pinya o la papaia són bones opcions perquè ajuda que la digestió dels primers àpats sigui més fàcil de realitzar. Evita l'almívar, sempre millor al natural.
   
 • Limita la teva ingesta d'alcohol: tan sols una copa de vi conté gairebé 100 calories. Et recomanem començar els àpats bevent aigua, deixar el vi per al plat principal i reservar la copa de cava per brindar.
   
 • No oblidis fer exercici durant aquests dies: l'única manera de compensar tots aquests excessos és cremar les calories a través de l'exercici o mantenir-te actiu. Aprofita els sobretaules per sortir a passejar, jugar amb els petits de la família i visita el teu gimnàs de tant en tant.
   
 • I sobretot.... NO OBLIDIS DE GAUDIR AL MÀXIM D'AQUESTES FESTES AMB LA GENT QUE ESTIMES
Darrera actualització: 12.12.2019 | 10:46