Església-Cripta Gaudí de la Colònia Güell

La cripta de l'església que va projectar Antoni Gaudí per encàrrec d'Eusebi Güell és sens dubte l'edifici més singular de la Colònia Güell. Davant d'aquesta extraordinària construcció el visitant no pot deixar de preguntar-se sobre la genialitat de qui la va projectar i sobre el resultat final de l'obra inacabada. Perfectament integrada a l'entorn que l'envolta, la cripta ens sorprèn i ens planteja incògnites que ningú podrà arribar a conèixer amb tota certesa. Creus templeres, peixos, alfes i omegues, crismons i moltes altres figures són signes d'un llenguatge simbòlic i fascinador, susceptible de moltes lectures.

Des de 1898, quan Eusebi Güell li va fer l'encàrrec, fins a la col·locació de la primera pedra van transcórrer deu anys, durant els quals Gaudí va estar estudiant i elaborant el projecte en el qual utilitzà una tècnica nova de càlcul d'estructures. Per fer aquest estudi Gaudí s'instal·là en un petit cobert, on construí durant aquest temps una maqueta polifunicular composta de cordills i petits sacs amb perdigons. Aquesta maqueta li servia per calcular les càrregues, la inclinació de les columnes i la forma dels arcs. Els seus ajudants, Francesc Berenguer i Mestres, l'enginyer Eduardo Goetz i el mestre d'obres Agustí Massip s'encarregaven de la lenta i difícil elaboració de la maqueta a partir de la qual s'anava construint l'església.

Des del 1898 Gaudí treballà en un ambiciós projecte del qual només es construí la part de la cripta i que constitueix tanmateix una de les obres més admirades i estudiades de l'arquitecte i un precedent de moltes de les solucions emprades després en el temple de la Sagrada Família. L'any 1914 Gaudí va abandonar les obres de l'Església per motius que encara no s'han aclarit. Malgrat això es va continuar treballant fins al 1916.

L'església se situa en un extrem de la colònia, en un promontori privilegiat integrat en un bosc de pins.

Tot i quedar inacabada, l'església de la Colònia Güell suposa un punt culminant en l'obra de Gaudí. En aquest edifici l'arquitecte inclou per primer cop la pràctica totalitat dels seus avenços arquitectònics, com les superfícies amb forma de paraboloide hiperbòlic o la maqueta polifunicular, que després aplicaria a la Sagrada Família.

La Cripta de la Colònia Güell és una obra cabdal del modernisme català. Antoni Gaudí hi va experimentar noves solucions arquitectòniques que després traslladà al temple de la Sagrada Família.

Aquest emblemàtic edifici és considerat una de les joies de la Colònia Güell i el que li dóna relleu internacional.

  • Monument Històric-artístic (1969)
  • Bé d'Interès Cultural (1991)
  • Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (2005)
  • Adreça: Bosc Joaquim Folguera
  • Aquitecte: Antoni Gaudí i Cornet
  • Data de construcció: 1908 - 1914
  • Ús: Església de la Colònia Güell

Serveis religiosos

L'església de la Colònia Güell, a més de ser una obra de Gaudí i patrimoni de la Humanitat, també és una parròquia on se celebren litúrgies de tot tipus: misses, casaments, comunions, funerals, bateigs o qualsevol acte que tingui un caire religiós.

PARRÒQUIA DEL SAGRAT COR
Bosc Joaquim Folguera, 5
Telèfon: 93 640 29 36

Bosc Joaquim Folguera (Colònia Güell) - 08690 Santa Coloma de Cervelló - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 22.03.2017 | 11:38