L'Ajuntament torna a reclamar a la Generalitat la intervenció urgent en les residències de gent gran

Divendres, 17 d'abril de 2020 a les 10:00

En referència a la situació de les dues residències de gent gran ubicades a Santa Coloma de Cervelló, l'Ajuntament vol fer constar i reclamar el següent:

Des de l'inici de l'estat d'alerta i la crisi sanitària pel coronavirus, l'Ajuntament manté contacte directe permanentment amb les dues residències del municipi, i ha ofert tot el suport i acompanyament necessari i a l'abast del Consistori.

Per tant, s'ha mantingut una estreta col·laboració i s'ha estat al corrent de la realitat en tot moment. Igualment, des de l'Ajuntament s'ha anat informant diàriament de la situació, urgències i necessitats als responsables de zona de les autoritats competents, i s'ha reclamat l'ajuda i les actuacions necessàries per poder garantir el millor funcionament i seguretat per a les persones residents i el personal. Entre d'altres s'ha demanat material sanitari i de protecció, les proves de Covid-19, i actuacions de desinfecció de les instal·lacions a la Generalitat i la Delegación del Gobierno. Algunes d'aquestes peticions s'han desenvolupat i d'altres accions, com el trasllat de residents a altres centres sociosanitaris s'han fet de manera puntual segons necessitats.

També, dimecres 15 d'abril, des de l'Ajuntament es va adreçar una carta a la Sra. Vergés, consellera de Salut, com ja s'havia fet anteriorment els dies 1 i 5 d'abril, per informar-la de la situació i sol·licitar l'actuació del Departament de Salut.

En aquesta carta es posa de manifest la preocupació continuada per la situació de les residències del municipi, i es reclama, una vegada més, la intervenció urgent en aquests centres per al reforç dels equips mèdics que des de fa setmanes hi fan el seguiment, el reforç del personal, per poder cobrir les baixes laborals dels treballadors i treballadores habituals, el subministrament del material sanitari necessari, noves actuacions de desinfecció en aquestes instal·lacions, i qualsevol actuació necessària per millorar-ne la situació.

En la mateixa línia, l'Ajuntament també ha reclamat al Departament de Salut que informi de forma oficial sobre l'estat de salut de les persones residents, el nombre de proves realitzades i els seus resultats, així com les defuncions que, malauradament, hi han tingut lloc.

Segons s'ha informat des de la Generalitat, recentment s'ha culminat un procés d'ampliació de les dades sobre l'impacte de la Covid-19 a Catalunya, amb la incorporació de noves informacions provinents d'altres àmbits, a més dels hospitalaris, amb l'objectiu de poder comunicar amb la màxima transparència les dades reals. Des de l'Ajuntament celebrem aquesta decisió, i restem a l'espera de disposar de les dades acurades del nostre municipi, per poder-les conèixer i compartir, ja que fins ara les dades que hem pogut traslladar eren les de vigilància epidemiològica, que entenem que no reflectien la situació real de forma completa.

L'Ajuntament, per responsabilitat, compromís amb la ciutadania i solidaritat, seguirà actuant en tot allò que tingui al seu abast per millorar la situació a les residències. Fins ara s'hi ha fet arribar material sanitari homologat i també material confeccionat per persones voluntàries del municipi, s'ha creat una borsa de treballadors i treballadores sanitàries del municipi, per poder-les posar en contacte amb les direccions de les residències, i s'estan fent actuacions periòdiques de desinfecció als entorns dels centres.

Tot i ser conscients de les dificultats, reclamem, i així ho hem fet constar per escrit, que el Departament de Salut també actuï amb la seva competència i responsabilitat al nostre municipi i acceleri totes aquelles gestions i recursos que permetin millorar la situació a les residències de Santa Coloma de Cervelló i que se'ns facilitin les dades reals i oficials sobre l'afectació de la Covid-19 al nostre poble.

Volem agrair de nou la gran tasca que s'està fent des dels dos centres residencials del municipi, i també volem mostrar el més sentit condol a totes les famílies i persones que en aquests dies han perdut a alguna persona estimada en un context i unes circumstàncies tan dures.

Darrera actualització: 17.04.2020 | 13:23