Festa del Modernisme

15 16 i 17 d'octubre de 2021

Les Festes del Modernisme recreen determinats elements de la vida de la Colònia Güell de cent anys enrere. Aquesta recreació utilitza el mètode d'Història Viva mitjançant teatralitzacions al carrer i altres activitats culturals, totes elles en un context festiu i en un marc arquitectònic incomparable de la pròpia Colònia.

L'Associació Colònia Modernista és una entitat sense ànim de lucre, creada a la Colònia Güell el 2001 i és l'organitzadora de les Festes del Modernisme, situades històricament pels voltants del 1900. L'associació té com a activitat principal promoure el llegat històric, cultural i artístic dels homes i les dones de la Colònia Güell, mitjançant la participació de les seves entitats i persones. Està íntegrament basada en el voluntariat, a través de les seves comissions i tallers, que preparen la festa durant tot l'any.

Per què la Festa del Modernisme?

El Modernisme és el moviment artístic i cultural que es desenvolupà en el nostre país aproximadament, entre el 1890 i el 1910, Els modernistes pretenien modernitzar Catalunya, posar-la a nivell europeu, deixar de viure del passat per inventar un futur millor.
Van triomfar perquè hi havia una classe social, la burgesia catalana, enriquida en el procés d'industrialització de gran part del territori, que els donà suport i n'adquirí les obres. I algun d'ells, com és el cas d'Eusebi Güell i Bacigalupi, arribà a actuar com a veritable mecenes dels artistes, especialment d'Antoni Gaudí. Per tant, Modernisme i Industrialització van estretament lligats.

Així ho veiem en el nostre poble, la Colònia Güell, que és una petita joia del Modernisme. Som el que som perquè el 1890 Eusebi Güell va tancar el Vapor Vell de Sants i va fer construir una nova fàbrica i un nou poble. Més tard demanà a Antoni Gaudí que li fes la nova església, avui internacionalment coneguda com la Cripta Gaudí de la Colònia Güell.

Les Festes del Modernisme tenen un fil argumental que varia cada any i que tenyeix la Festa amb una pinzellada temàtica. En no repetir-se plenament l'argument de fons, es manté l'al·licient del visitant any rere any. El tema sempre és significatiu des del punt de vista de la història local, alhora que permet fer incursions a aspectes culturals de caràcter general.

La Festa del Modernisme de la Colònia Güell va estar guardonada amb el premi Josep Maria Jujol de preservació del patrimoni, en els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat del 2008.

Darrera actualització: 09.11.2021 | 15:37