Aprovades les ordenances fiscals per a l’any 2024

Dilluns, 4 de desembre de 2023 a les 00:00

L’Ajuntament proposa una apujada moderada de les taxes i els impostos municipals per compensar part dels efectes de la inflació

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló ha apostat per una apujada moderada de les taxes i els impostos municipals a través de la modificació aprovada pel Ple Municipal en la sessió del 19 d’octubre i ha canviat, així, la tònica dels darrers anys, marcats per la congelació per pal·liar els efectes de les diferents crisis viscudes. El principal increment establert afectarà l’impost sobre béns immobles (IBI), que veu modificat el seu coeficient del 0,710 al 0,777 per als béns urbans i del 0,450 al 0,492 per als rústics. Aquesta variació es veurà reflectida en un increment aproximat del 9 % del rebut que suposarà una despesa mitjana inferior als 5 euros al mes en el 70% dels habitatges.

Pel que fa a altres variacions, trobem també un increment del 4,3 % de la taxa per a gravar la col·locació de terrasses de bars i restaurants a la via pública per tal d’ajustar-la a la realitat del que costa efectivament el servei públic prestat i a la mitjana de municipi dels voltants. D’altra banda, es congelen altres tributs destacats, com la taxa de la recollida d’escombraries.

La modificació de les ordenances permetrà a l’Ajuntament fer front a part de les seves despeses, afectades per la inflació i pel seu efecte sobre els diversos serveis que es presten a la ciutadania, i mantenir el bon estat de les finances locals sense endeutament com en els darrers anys. Només pel que fa als subministraments d’electricitat, gas i aigua, el municipi haurà de pagar 145.000 euros més dels que es pagaven el 2019. De la mateixa manera, creix notablement el que es factura en concepte de neteja d’edificis públics, manteniment de zones verdes i neteja viària, o per la prestació del Servei d’Atenció  Domiciliària (SAD) que s’ha vist incrementat en aproximadament un 50 %. En canvi, la implementació del servei de recollida no ha patit un increment gràcies als ingressos provinents de l’increment en el reciclatge. A més cal destacar l’increment experimentat pels sous municipals per l’actualització de l’IPC d’aquests que marca el govern central (veure taula). D’aquesta manera, ni l’increment del finançament municipal per part d’altres administracions, com l’Estat o la Generalitat, permet assumir l’augment de la despesa o l’infrafinançament que pateixen les administracions locals.

Amb la voluntat de vetllar pels col·lectius més vulnerables i de mantenir l’impuls a determinades polítiques d’interès social, es mantenen totes les bonificacions que s’han aplicat enguany, a excepció de la bonificació del 100 % de l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica per als de més de vint-i-cinc anys que no disposin de la certificació que els catalogui com a vehicles històrics. A més, per als pressupostos de l’any vinent, es planteja un increment de la partida per a l’ajuda municipal destinada a donar suport amb les despeses de la llar (per exemple, l’IBI), la qual passarà de 3.000 a 15.000 euros.

Darrera actualització: 30.01.2024 | 09:53

Imatges