Informació bàsica sobre el Coronavirus COVID-19

Divendres, 28 de febrer de 2020 a les 09:30

Davant l’allau d’informació sobre el Coronavirus us recomanem que consulteu informació oficial i de fonts contrastades i us oferim alguns aclariments bàsics per conèixer millor la malaltia.

Informació oficial:

Què és el COVID-19?

És el nom d’una malaltia provocada per un nou coronavirus (SARS-CoV-2) que pot afectar a les persones i es va detectar per primera vegada el mes de desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina.

Què són els coronavirus?

Són una família de virus que afecten normalment els animals però que, en determinades ocasions, tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies.

Quins són els símptomes de COVID-19?

Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i dificultat per respirar. En alguns casos també poden haver-hi símptomes digestius com diarrea o dolor abdominal.

Només en casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fracàs renal i altres complicacions. Aquests casos, que afecten com a molt a un 15% dels malalts, generalment es donen e gent gran o persones que pateixen alguna malaltia com ara hipertensió, diabetis, malaltia cardíaca, pulmonar o alteració de la immunitat.

Aquests símptomes poden trigar entre 2 i 14 dies a aparèixer, encara que normalment triguen entre 5 i 6 dies.

Com es transmet la COVID-19?

La transmissió es produeix principalment pel contacte directe amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, per exemple a través de la tos o l’esternut. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca. Per tant, amb la informació disponible fins el moment, només les persones  que presenten símptomes poden encomanar la malaltia a altres.

No hi ha cap evidència de què els animals domèstics puguin transmetre la malaltia.

Tractament

Actualment, no hi ha un tractament específic tot i que s’utilitzen diversos antiretrovirals. També existeixen, molts tractaments per controlar-ne els símptomes.

Els antibiòtics no són efectius contra les infeccions causades per virus, com la COVID-19, ja que només serveixen per  tractar infeccions bacterianes.

Com es pot evitar el contagi?

Les mesures de protecció són les mateixes que per evitar el grip:

  • Rentat freqüent de mans (amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol).
  • Mantenir una distància de dos metres amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part anterior del colze o amb mocadors d’un sol ús que després llençarem a les escombraries.
  • Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) sense netejar-los degudament.
  • Evitar tocar-se el nas, ulls i boca.

Les mascaretes són necessàries per protegir-se del contagi?

Les persones sense símptomes respiratoris no han de portar mascareta. L’OMS recomana l’ús de mascaretes només per persones que tenen símptomes compatibles amb COVID-19 i aquelles persones que tenen cura de persones afectades. L’ús de les mascaretes és necessari en el cas de personal sanitari i persones que tenen cura d’altres persones (tant a casa com al centre sanitari).

Què cal fer si he viatjat a àrees on s’ha identificat transmissió comunitària del virus i em trobo malament?

Si presenteu símptomes respiratoris (tos, febre o sensació de dificultat per respirar) en tornar del viatge, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon al 061 l’antecedent de l’estada. Es valorarà com actuar i es donaran les indicacions a seguir.

Cal que els escolars que hagin tornat recentment d’una àrea on hi ha transmissió comunitària no vagin a l’escola?

No, no hi ha cap restricció de l’assistència a l’escola d’alumnes si no tenen símptomes.

Cal que les persones treballadores que hagin tornat recentment d’una àrea on hi ha transmissió comunitària es quedin a casa si no presenten símptomes?

No, no hi ha cap recomanació de restricció del treball a persones que hagin tornat recentment d’àrees amb transmissió comunitària si no tenen símptomes.

Si en les dues setmanes posteriors a la tornada, la persona presenta símptomes respiratoris (tos, febre o sensació de dificultat per respirar), haurà de quedar-se aïllada al seu domicili, posar-se en contacte amb el 061 i informar de l’antecedent d’haver viatjat.

Hi ha algun risc per rebre una carta o un paquet d’una àrea amb  transmissió comunitària?

No, les persones que reben paquets o cartes no tenen risc de contreure la infecció.

Darrera actualització: 15.04.2020 | 09:50